Agressie treft 1,6 miljoen werknemers per jaar

28 oktober 2015 | Door redactie

Verschillende grote organisaties hebben met minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid besproken hoe zij proberen om agressie en geweld tegen werknemers tegen te gaan. Het goede voorbeeld dat deze werkgevers geven, wordt de komende tijd gedeeld met andere werkgevers. Dat is hard nodig: jaarlijks krijgen maar liefst 1,6 miljoen werknemers te maken met agressie en geweld op de werkvloer.

Bijna een kwart (23%) van de werkzame beroepsbevolking van Nederland krijgt op de werkvloer te maken met geweld en agressie door derden. Dat zijn maar liefst 1,6 miljoen werknemers. Uit onderzoek van TNO blijkt dat werkgevers te weinig doen om hun werknemers te beschermen. Minister Asscher heeft daarom met 16 grote werkgevers hun beleid tegen agressie en geweld besproken. Deze ‘best practices’ worden de komende tijd gedeeld met andere werkgevers.

Agressie en geweld kosten handenvol geld

Werknemers die te maken krijgen met geweld, hebben daar vaak nog langere tijd last van. Dat is voor de werknemers vervelend, maar ook voor uw organisatie. Als de werknemer ziek thuis komt te zitten, moet uw organisatie immers zijn loon doorbetalen. Volgens het onderzoek van TNO leidt agressie en geweld op de werkvloer jaarlijks tot 2,9 miljoen extra verzuimdagen. Dat kost naar schatting € 600 miljoen aan loondoorbetaling.  Voorkomen van agressie kan dus geld besparen, maar veel organisaties herkennen agressie en geweld door derden niet altijd. Vaak blijkt pas bij een incident hoe ernstig de situatie is. Agressie op tijd herkennen kan escalatie van een probleem voorkomen en dat is goed voor zowel de werknemers als uw organisatie.