Bescherm werknemers met een publieke taak

21 januari 2015 | Door redactie

Sommige organisaties krijgen meer met agressie en geweld te maken dan andere, met name organisaties met een publieke taak. Om uw werknemers te beschermen tegen agressie en geweld kunt u de maatregelen gebruiken uit de Handreiking Agressie en Geweld van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De Handreiking Agressie en Geweld (pdf) is onderdeel van het programma Veilige Publieke Taak van de overheid dat als doel heeft werknemers met een publieke taak beter te beschermen tegen agressie en geweld. Het gaat om werknemers die werkzaam zijn bij bijvoorbeeld gemeenten,  in het onderwijs, bij woningcorporaties en in de zorg. In 2015 richt het programma zich vooral op preventie, lokaal bestuur en de aanpak van daders, bijvoorbeeld via snelrecht en supersnelrecht. 

Veiligheidsbeleid opstellen

Als werkgever bent u verantwoordelijk voor de veiligheid van uw werknemers. De handreiking is een handig naslagwerk voor het opstellen of aanpassen van uw veiligheidsbeleid en zorgt bovendien voor een eenduidig beleid van organisaties met een publieke taak. In de handreiking worden verschillende maatregelen genoemd, zoals uw werknemers stimuleren agressie te melden, alle voorvallen registeren en uw werknemers trainen tegen het voorkomen van en omgaan met agressie. Verder is het belangrijk om op een goede manier te reageren (pdf) op agressie. Wilt u weten of u al genoeg doet om uw werknemers te beschermen, doe dan de online zelfinspectie van het ministerie van Sociale Zaken.