Nieuwe campagne tegen taboe op depressie

27 september 2016 | Door redactie

In Nederland is depressiviteit de meest voorkomende reden van ziekteverzuim. Maar op de werkvloer wordt er nauwelijks over gesproken. Een landelijke campagne van de overheid moet hier een eind aan maken.

Voor werknemers die last hebben van psychosociale arbeidsbelasting (PSA) (tools) is het niet altijd eenvoudig hun klachten te bespreken. Dat geldt ook voor werknemers die last hebben van een depressie. Eén op de twintig Nederlanders heeft het afgelopen jaar last gehad van depressiviteit. Ziekteverzuim (tool) van werknemers die lijden aan een depressie duurt relatief lang; 20% zit langer dan twee jaar ziek thuis, volgens het Trimbos Instituut. Minister Schippers van het Ministerie van Volksgezondheid en Welzijn start daarom een campagne om het taboe op depressie weg te nemen.

Depressie bespreken met bedrijfsarts of vertrouwenspersoon

Werkgevers kunnen ziekteverzuim door een depressie alleen omlaag brengen als zij depressiviteit bespreekbaar maken en laagdrempelige hulp aanbieden voor werknemers met een depressie. Dat kan door duidelijk te maken dat werknemers met hun klachten bij de vertrouwenspersoon terechtkunnen. Ook het tijdig inschakelen van de bedrijfsarts kan uitval wegens depressie voorkomen. Meer informatie over de campagne en tips voor het herkennen en omgaan met mensen met een depressie staan op omgaanmetdepressie.nl