Werknemers meer stress op werk na coronacrisis

11 oktober 2022 | Door redactie

Een op de drie werknemers heeft dusdanig last van mentale gezondheidsklachten dat hun werk eronder te lijden heeft. Een op de tien werknemers ervaart dagelijks stress op het werk. De oorzaken hiervan hangen voor een groot deel samen met de afgelopen coronacrisis.

Een op de drie Nederlandse werknemers heeft last van psychische klachten en een op de tien ervaart elke dag stress, een gevolg van psychosociale arbeidsbelasting (PSA) op het werk. Dat blijkt uit internationaal onderzoek door HR- en salarisdienstverlener ADP in 17 landen onder 32.924 werknemers. Uit het onderzoek 'People at Work 2022: a global workforce view', waarin werknemers is gevraagd naar belangrijke thema’s die spelen op de werkvloer, blijkt dat mentale gezondheidsklachten en stress op het werk op nummer één staan. Nederland scoort met 33% onder het Europese gemiddelde (44%). Italië is koploper met maar liefst  67% van de ondervraagde werknemers die zegt last van stress te hebben.

Oplopend verzuim en personeelstekort

Eén vijfde van de Nederlandse werknemers (21%) heeft twee tot drie keer per week last van stress op het werk en 18% elke week. Jongeren en jongvolwassenen hebben relatief vaak last van stress op het werk. Van de werknemers van 18 tot 24 jaar heeft 64% hier wekelijks of vaker mee te maken, onder 25- tot 34-jarigen is dit 65%. Als oorzaak van stressgevoelens wordt door Nederlandse werknemers het vaakst genoemd de toegenomen verantwoordelijkheid na de coronacrisis (25%), de lange werkdagen (22%) en technische problemen (18%). Ook worden genoemd: baanonzekerheid (16%), flexibele arbeidsuren (16%) en vragen naar coronavaccinatie (15%). Deze oorzaken hangen deels samen met de afgelopen coronacrisis; zo is er hoge werkdruk door oplopend verzuim en personeelstekort.

Sociale steun werkgever

Wel zijn meer werknemers te spreken over de sociale steun op het werk. 61% van de Nederlandse werknemers ervaart steun van de leidinggevende. In 2021 was dit nog  45%. Werkgevers moeten werknemers beschermen tegen psychosociale arbeidsbelasting (PSA) zoals hoge werkdruk, en maatregelen nemen om blootstelling te voorkomen. Aandacht voor het risico van mentale overbelasting blijft belangrijk: door de inflatie, de overspannen woningmarkt en de hoge energieprijzen staat de mentale gezondheid van werknemers onder druk, en vooral van de jongeren en jongvolwassenen. Maatregelen voor preventie zijn dus extra belangrijk.

Bijlagen bij dit bericht