Werkstress serieus gevaar voor fysieke klachten

10 augustus 2015 | Door redactie

Wie veel last heeft van stress, heeft ook meer kans op (verergering van) lichamelijke klachten. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. Dit betekent dus dat werkstress niet alleen de mentale veerkracht van werknemers belast, maar ook de fysieke.

Uit onderzoek van Fellowes naar de relatie tussen werkstress en fysieke klachten blijkt dat werkstress een negatieve invloed heeft op lichamelijke klachten; die zouden daardoor verergeren. 39% van de ondervraagden zegt 26% tot 50% meer last te hebben van lichamelijke klachten. Voor een derde ligt dit percentage zelfs hoger. Werkstress staat op de vijfde plek in de top-5 van de grootste veroorzakers van fysieke klachten op de werkplek.

Sleutelen aan de werkplek in kantoortuinen

De eerste vier plaatsen van de top vijf worden ingenomen door een verkeerde houding als gevolg van slecht afgestelde bureaustoelen, bureaus en tafels, beeldschermen van laptops en desktops die op de verkeerde hoogte zijn ingesteld. Om werkstress te verminderen moet u niet alleen naar de werkdruk kijken. Ook de middelen waarmee gewerkt wordt en de inrichting van werkplekken kunnen bijdragen aan de vermindering van fysieke klachten. Gedragsverandering is een zaak van lange adem, en goed afgestelde bureaus en andere hulpmiddelen hebben direct effect; werknemers gaan er namelijk minder verkrampt door zitten.