Ongewenst gedrag op werk kost € 1,7 miljard

7 juni 2016 | Door redactie

Pesten, discriminatie en seksuele intimidatie zijn vormen van ongewenst gedrag die helaas veel voorkomen op de werkvloer. Dat kost werkgevers zo’n € 1,7 miljard per jaar. Vandaar dat de overheid een nieuwe campagne heeft gelanceerd onder het motto ‘Moet toch kunnen’.

Als werknemers uitvallen vanwege ongewenst gedrag door collega's of leidinggevenden kost dat werkgevers € 1,7 miljard per jaar. Vandaar dat minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een nieuwe campagne is gestart om werkgevers te wijzen op de risico’s van klachten die te maken hebben met psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Werknemers die slachtoffer zijn van ongewenst gedrag zoals pesten, discriminatie of (seksuele) intimidatie melden zich vaker ziek. 1,2 miljoen werknemers heeft hier last van. Gemiddeld blijven werknemers zeven werkdagen per jaar thuis vanwege klachten veroorzaakt door ongewenst gedrag.

Ongewenst gedrag één van de oorzaken van werkstress

De campagne ‘Moet toch kunnen’ vindt plaats in het kader van de vierjarige campagne over werkstress. Omdat werkstress meerder oorzaken heeft, belicht de overheid elk jaar één van die oorzaken. TNO heeft een wegwijzer ontwikkeld die  werkgevers en werknemers helpt om verschillende vormen van ongewenst gedrag te herkennen en tips geeft over hoe hiermee om te gaan. De Inspectie SZW heeft aangekondigd bij controles op de werkvloer extra aandacht te gaan besteden aan  pesten, discriminatie en intimidatie. 

Intimidatie op de werkvloer komt het meest voor

Uit een onderzoek van TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek eerder dit jaar bleek al dat 19% van de werknemers te maken heeft met intimidatie op de werkvloer. TNO gebruikte de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden om een analyse te maken van agressie op het werk. Pesten is een van de vier vormen van agressie (tool) die TNO voor het onderzoek onderscheidt.