Pesten op de werkvloer herkennen en bestrijden

15 juni 2015 | Door redactie

Er wordt wat afgepest op de werkvloer! Zo'n half miljoen werknemers is er de dupe van. Om het taboe over dit onderwerp te doorbreken, is onlangs de voorlichtingscampagne tegen pesten op de werkvloer gestart.

De landelijke overheidscampagne rond pesten op de werkvloer is van start gegaan. U las eerder al over deze campagne in het nieuwsartikel ‘Preventie tegen pesten schiet tekort’. Sinds maandag 1 juni 2015 kunt u terecht op herkenpesten.nl. Op deze website staat hoe u pestgedrag in uw organisatie kunt herkennen en hoe u dit kunt bestrijden.

Maak pesten bespreekbaar in de organisatie

Zo’n 500.000 werknemers in Nederland hebben te maken met pesterijen op het werk. Dit maakt pesten op de werkvloer tot een serieus probleem met grote gevolgen. Slachtoffers verliezen hun plezier in het werk, raken gedemotiveerd, functioneren slechter en kunnen te maken krijgen met psychische problemen die uiteindelijk kunnen leiden tot (langdurige) uitval. Het is daarom belangrijk dat u het onderwerp pesten bespreekbaar maakt binnen uw organisatie. Slachtoffers schamen zich vaak en houden liever hun mond dan aan de bel te trekken. De kans is dus groot dat u het pesten niet opmerkt tenzij u er actief mee aan de slag gaat.