Stress begrijpen en aanpakken met gratis e-gids

21 januari 2015 | Door redactie

EU-OSHA heeft een e-gids gepubliceerd waardoor werkgevers en werknemers stress en psychosociale arbeidsrisico’s beter leren begrijpen en ook kunnen aanpakken. Nog geen derde van de organisaties in Europa heeft hiervoor procedures opgesteld.

Het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA) heeft een gratis e-gids over stress en psychosociale arbeidsomstandigheden (PSA) beschikbaar gesteld op het internet. U kunt de gids online bekijken of downloaden. Stress is een ernstig probleem, omdat werknemers er zowel fysiek als emotioneel onder kunnen lijden. Het is ook erg lastig om stress te herkennen. De gids kan zowel werkgevers als werknemers daarbij helpen.

Preventieve maatregelen en veelgestelde vragen over stress

De e-gids moet zorgen voor bewustwording van stress en bevat uitleg over de risico’s, oorzaken en gevolgen voor zowel de werknemers als de organisatie. Ook vindt u er instructies om problemen snel te herkennen, mogelijke oplossingen, voorbeelden van preventieve en corrigerende maatregelen en veelgestelde vragen van werknemers en werkgevers. Handige tips dus als uw OR meer aandacht voor stress in het arbobeleid wilt opnemen. Is stress een reëel arbeidsrisico in uw organisatie, dan hoort die ook zeker thuis in de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Zie daarop toe!