Wat doet een bedrijfsmaatschappelijk werker?
19 december 2022
Bij wat voor soort problemen helpt een bedrijfsmaatschappelijk werker?
Als werknemers vastlopen of in de problemen raken, kunnen er verschillende functionarissen betrokken zijn bij het vinden van een oplossing. Eén daarvan is de bedrijfsmaatschappelijk werker (BMW): een maatschappelijk of sociaal werker die zich heeft gespecialiseerd in het begeleiden van werknemers met problemen die hun functioneren belemmeren. Dat kunnen werkgerelateerde problemen zijn, maar ook privéproblemen die invloed hebben op het werk.
Psychosociale problemen
Een bedrijfsmaatschappelijk werker is een hulpverlener die zich met name richt op psychosociale problemen. Dit zijn problemen met een psychisch en een sociaal element: het gaat over gedachten en gevoelens (bijvoorbeeld boosheid, somberheid, angst) en over de interactie met anderen (bijvoorbeeld moeilijkheden met familie, collega’s of de woningbouwvereniging).
Als een werknemer aangeeft dat hij door dit soort problemen minder goed functioneert, of als de leidinggevende merkt of vermoedt dat er iets aan de hand is, kan de inzet van een BMW helpen. Die is opgeleid om op een oplossingsgerichte manier te begeleiden en te coachen. Ook kent de BMW de weg naar andere hulpverleners en instanties, zoals een psycholoog, de bedrijfsarts, schuldhulpverlening en gemeentelijke diensten. Het uiteindelijke doel van de hulp door de BMW is dat de werknemer zich weer stabiel voelt, goed functioneert en met plezier naar het werk gaat.
Hebben de problemen van de werknemer al tot uitval geleid en is er een re-integratietraject opgestart, dan kan de inzet van een BMW het herstel bespoedigen. Als de werknemer zijn problemen kan oplossen, of als hij de vaardigheden aanleert of versterkt die nodig zijn om met zijn lastige situatie om te gaan, bevordert dat natuurlijk de re-integratie.
Rol richting werkgever
De BMW is er echter niet alleen voor de werknemer, maar heeft ook een rol richting de werkgever. Hij adviseert hem over het omgaan met werknemers met psychosociale problemen, over re-integratie, en over het sociaal beleid en duurzame inzetbaarheid. Ook kan hij bijvoorbeeld workshops geven over stress en vitaliteit, kan hij leidinggevenden coachen bij het omgaan met werknemers met problemen, of kan hij betrokken worden bij het opstellen van het beleid om psychosociale arbeidsbelasting tegen te gaan.
De BMW werkt vanuit een onafhankelijke positie en de gesprekken die een medewerker met de BMW voert zijn altijd vertrouwelijk. In de samenwerking met de werkgever, leidinggevende en eventueel de bedrijfsarts, casemanager en arbeidsdeskundigen, zal de BMW dan ook altijd zorgen voor die vertrouwelijkheid.
Bijdrage aan beperking verzuim
Werkgevers zijn niet verplicht om werknemers een consult bij een BMW aan te bieden. Maar diens inzet kan veel opleveren: verbetering van prestaties, minder ziekmeldingen en korter verzuim. Daarnaast is het ook vanuit goed werkgeverschap een effectieve manier om bij te dragen aan het welzijn van werknemers.
Veel organisaties hebben zelf geen BMW in dienst, maar schakelen een externe BMW in op het moment dat de situatie daar om vraagt. Werkt u samen met een partij voor verzuimbegeleiding en re-integratie, dan behoort de inzet van een BMW vaak tot de mogelijkheden. Heeft uw organisatie veel werknemers en spelen psychosociale problemen vaak een rol bij verzuim, dan kunt u onderzoeken of het de moeite waard is om een externe BMW op vaste dagen in te schakelen, of om er zelf een te werven.