Aan het werk met chronisch zieken

9 november 2012 | Door redactie

Vandaag gaat de Week Chronisch Zieken 2012 van start. In deze week worden er in het hele land activiteiten georganiseerd die in het teken staan van werknemers met een chronische ziekte. Werknemers met een chronische ziekte kunnen vaak prima werken, als de werkgever rekening houdt met hun beperkingen.

Van vrijdag 9 november tot en met vrijdag 16 november 2012 vindt de jaarlijkse Week van de Chronisch Zieken plaats. Deze week is het initiatief van landelijke organisaties van patiënten, mantelzorgers, (para)medici, verpleegkundigen, verzorgenden, werkgevers, werknemers en UWV. Tijdens de week worden er onder andere bijeenkomsten, presentaties en workshops georganiseerd. Deze activiteiten zijn bedoeld voor werkgevers die een chronisch zieke werknemer in dienst hebben en voor de chronisch zieken zelf. Het precieze programma van deze week vindt u op de website van de Week Chronisch Zieken 2012.  

Niet verplicht om ziekte te melden

Chronische ziekten zijn er in allerlei vormen, denk bijvoorbeeld aan astma, diabetes, de ziekte van Crohn, epilepsie en reuma. Het kenmerk van een chronische ziekte is dat hij minimaal drie maanden duurt en dat de ziekte niet te genezen is. Komt een chronisch zieke werknemer bij u werken, dan hoeft hij bij zijn sollicitatie in principe niet te vertellen over zijn ziekte. Dit moet hij alleen doen als zijn ziekte hem belemmert in zijn functioneren. Vaak is het wel handig als u op de hoogte bent van de ziekte, zodat u bepaalde belemmeringen op de werkplek weg kunt nemen.