Aanhoudende griep zorgt voor hoog verzuim

29 maart 2013 | Door redactie

Met de winterse temperaturen blijft ook de griepepidemie aanhouden. De griepgolf duurt nu al meer dan drie maanden. Daardoor blijft het ziekteverzuim hangen tussen de 9% en 10%. Hoge verzuimcijfers brengen veel kosten met zich mee voor uw organisatie. Blijf daarom alert op het voorkomen van de verspreiding van het griepvirus in uw organisatie.

Meestal is een griepgolf na acht weken wel weer voorbij. Een griepepidemie van meer dan drie maanden zoals nu het geval is in Nederland is dan ook uitzonderlijk. Door de epidemie blijft het verzuim hoog. Begin februari steeg het verzuim zelfs tot boven de 10% terwijl het ziekteverzuimpercentage normaal gesproken rond de 4% schommelt. Waarschijnlijk heeft u deze stijging in uw organisatie ook gemerkt.

Houd grip op de verzuimkosten

Een hoog ziekteverzuim gaat samen met hoge kosten. U moet het loon doorbetalen van een zieke werknemer en bent ook nog eens geld kwijt aan bijvoorbeeld een vervanger voor het werk en de inschakeling van de arbodienst. Om verspreiding van het griepvirus tegen te gaan en zo het verzuim en de kosten te beheersen, kunt u diverse acties ondernemen. Denk hierbij aan neerzetten van desinfecterende gel, het ventileren van de werkruimte en een grondige schoonmaak van de werkplek. In de vaktool ‘Hoe gaat u om met griep op de werkvloer’ leest u welke maatregelen u nog meer kunt nemen.