Aanhoudende griepepidemie stuwt verzuimkosten op

23 februari 2018 | Door redactie

Door de aanhoudende griepgolf hebben drie ziekenhuizen een opnamestop afgekondigd. De griep veroorzaakt een toename van patiënten en een personeelstekort. Werkgevers hebben te maken met verlies aan productiviteit en hoge verzuimkosten.

Nederland zit in de tiende week van een griepepidemie; gemiddeld duurt een griepepidemie hier negen weken. Een griepepidemie brengt voor werkgevers hoge verzuimkosten met zich mee. Niet alleen door de verplichte loondoorbetaling bij ziekte en kosten voor de arbodienst of bedrijfsarts, ook is er verlies aan productiviteit. Het influenza-virus is zeer besmettelijk. Toch verschillen de meningen over wat te doen bij griepklachten: thuisblijven en uitzieken of zo snel mogelijk weer aan het werk gaan. Het RIVM constateert dat besmetting vaak al plaatsvindt voordat werknemers zich ziek melden en naar huis gaan.

Verzuim door griep vaak kortdurend

Griep is de belangrijkste oorzaak van verzuim. Uit cijfers van TNO in Arbobalans 2016 (pdf) blijkt dat 44% van alle verzuimgevallen is vanwege griepklachten. Gemiddeld over alle Nederlandse werknemers verzuimen werknemers een keer per jaar. De gemiddelde verzuimduur van werknemers is zeven werkdagen in 2015. Bij verzuim door een griepepidemie of verkoudheid duurt verzuim meestal iets korter. Werknemers met griep blijven gemiddeld 4,7 dagen thuis; bijna een hele werkweek dus. De reden voor werknemers om snel weer aan het werk te gaan, is de angst voor baanverlies.

Verzuimbeleid om kosten te beheersen

Werkgevers kunnen met gericht verzuimbeleid de verzuimkosten proberen te beheersen. Om te bepalen waar werkgevers hun verzuimbeleid (tool) op moeten richten, is het belangrijk om te weten waar de verzuimkosten precies in zitten: verlies aan capaciteit, vervanging van zieke werknemers (bijvoorbeeld door inzet van uitzendkrachten) of juist in relatief hoog langdurig verzuim? Is verzuim vooral werkgerelateerd, dan moet het arbobeleid (tool) gericht zijn op de preventie van beroepsziekten

Bijlagen bij dit bericht

Wetgeving bij ziekte en re-integratie
E-learning | VideoCollege 13 minuten