Bedrijfsartsen bang voor meer besmettingen door test

9 juni 2020 | Door redactie

Bedrijfsartsen zijn bang dat corona op de werkvloer zal toenemen nu mensen zich rechtstreeks bij de GGD kunnen melden voor een test. De bedrijfsarts kon eerst nog adviseren na een positieve test, maar nu bepaalt de werknemer zelf of hij wel of niet naar het werk gaat.

Tot begin juni was de gang van zaken bij een coronatest dat iemand werd getest op aanvraag van de huis- of bedrijfsarts. Als de uitslag positief was, kon die arts een besmette werknemer vervolgens adviseren en begeleiden. Dat was een slot op de deur om te voorkomen dat iemand met corona toch aan het werk ging. Sinds 1 juni kunnen mensen zich zelf melden bij de GGD om zich op corona te laten testen. Omdat er geen huis- of bedrijfsartsen meer bij betrokken zijn, is vooral die laatste groep bang dat hierdoor het aantal besmettingen via het werk (tool) kan toenemen. Mensen die wél besmet zijn maar slechts lichte klachten hebben, kunnen vanwege het ontbreken van externe begeleiding makkelijk besluiten toch aan het werk te gaan. Ook gaan degenen die wél thuisblijven, misschien weer te vroeg aan het werk.  

Werkgever krijgt geen advies meer

Hier lijkt een verschil van inzicht te bestaan. Het ministerie van VWS gaat ervan uit dat werknemers met een positieve uitslag 14 dagen binnen blijven en daarna genezen zijn. Bedrijfsartsen stellen dat het advies hierover vaak afhangt van de persoonlijke situatie en de arbeidsomstandigheden. Ook ondervinden mensen na een besmetting vaak langetermijnklachten, waardoor ze niet zonder meer terug aan het werk kunnen. Werkgevers krijgen bovendien nu geen gericht advies meer over een goede re-integratie. De beroepsvereniging van bedrijfsartsen (NVAB) en de branchevereniging voor arbodiensten (OVAL) (tool) zijn dus niet gelukkig met de situatie die nu is ontstaan.

Bijlagen bij dit bericht