Deskundigenoordeel UWV flink duurder in 2013

17 december 2012 | Door redactie

Vanaf 1 januari 2013 stijgen de kosten van het deskundigenoordeel bij UWV. Een werknemer kan zo’n second opinion aanvragen als hij het bijvoorbeeld niet eens is met de beslissing van de bedrijfsarts over zijn re-integratie. Maar let op, ook de werkgever kan het oordeel aanvragen. Het oordeel van UWV kan de doorslag geven in een rechtszaak.

Op dit moment betalen werknemers en werkgevers allebei € 50 voor een deskundigenoordeel van UWV, maar per 1 januari 2013 gaat dat bedrag omhoog. Zo gaan werknemers € 100 betalen en moeten werkgevers € 400 neertellen. De kosten stijgen omdat de huidige prijs niet kostendekkend is. Eerder lag er het plan om de kosten voor werknemers te verhogen naar € 175 en voor werkgevers naar € 350. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil voorkomen dat die hogere kostprijs de werknemers afschrikt en hen ervan weerhoudt om een oordeel aan te vragen.

Deskundigenoordeel helpt in rechtszaak

Zowel de werkgever als de (zieke) werknemer kan een deskundigenoordeel aanvragen als het re-integratietraject dreigt vast te lopen. In de praktijk ontstaat er nogal eens een meningsverschil, bijvoorbeeld als de zieke werknemer vindt dat hij nog niet voldoende in staat is om te werken of als de werkgever vermoedt dat de werknemer onterecht thuis zit. Het oordeel van UWV helpt bij de oplossing van zo’n meningsverschil. Mocht het re-integratietraject tot een rechtszaak leiden, dan staat de werknemer sterker met het deskundigenoordeel van UWV. Hetzelfde geldt voor de werkgever.