Doorbikkelen met griep zeer onverstandig

19 maart 2012 | Door redactie

Wordt u op uw werk omringd door snotterende en hoestende collega’s? Hart voor de zaak kunt u deze werknemers in ieder geval niet ontzeggen. Maar is het ook verstandig dat grieperige werknemers gewoon naar werk komen? Het antwoord laat zich wel raden: nee, het zou beter zijn als ze thuisbleven. Uit de Grote Griepmeting blijkt dat steeds meer werknemers dit advies in de wind slaan.

Uit de Grote Griepmeting – een langdurig onderzoek naar (de verspreiding van) griep in Nederland – blijkt dat steeds meer werknemers ondanks hun griep gaan werken. Lange tijd bleef gemiddeld 85% van de Nederlanders thuis bij griepverschijnselen. Dit percentage is de afgelopen twee jaar flink gedaald. In de winter van vorig jaar bleef 80% thuis, en deze winter besloot 70% thuis te blijven. Niet alleen loopt de al zieke werknemer het risico dat er complicaties ontstaan, zoals een keel- of longontsteking; ook collega’s lopen een groot risico geïnfecteerd te worden met de griep.

Griepepidemie voorkomen

Echte griep, waarbij de werknemer symptomen van koorts, keelpijn, hoesten, spierpijn en vermoeidheid vertoont, lijkt op een flinke verkoudheid, maar kan ervoor zorgen dat iemand een week lang aan zijn bed gekluisterd is. Vervelend voor alle betrokkenen, en het raakt uw organisatie ook flink in de portemonnee. Uw manager moet dus goed op griepsymptomen letten, en overijverige werknemers naar huis sturen om goed uit te zieken. Anders worden ze wellicht nog zieker en steken ze andere werknemers aan.