Gebrek aan zuurstof op de werkplek

20 juni 2012 | Door redactie

Heeft u vaker dan normaal hoofdpijn op uw werk of bent u moe en lusteloos, dan kan het zijn dat u te weinig frisse lucht binnenkrijgt. Het is namelijk slecht gesteld met de hoeveelheid schone lucht op veel werkplekken. Dit blijkt uit onderzoek van Vereniging Schoonmaak Research. Dit tekort kan negatieve gevolgen hebben voor de productiviteit en zelfs leiden tot een verhoogd ziekteverzuim.

Uit onderzoek van de vereniging Schoonmaak Research blijkt dat het CO2-gehalte op een kwart van de onderzochte werkplekken te hoog is. Een hoog CO2-gehalte betekent een slechte luchtverversing. En een tekort aan schone lucht verhoogt de kans op de aanwezigheid van schadelijke schimmels en bacteriën en die zijn slecht voor de gezondheid. Ze kunnen zorgen voor een gebrek aan concentratie, vermoeidheid en hoofdpijn. Allemaal zaken die mogelijk leiden tot een hoger ziekteverzuim.

Houd werkplek opgeruimd

Ook blijkt dat ruim 72% van de kantoorruimtes geen ‘clean-desk policy’ naleeft. Het is daardoor lastiger om de werkplekken goed schoon te maken. met als gevolg een grotere kans op verontreiniging door bacteriën. Naast klimaatverbetering is het dus ook van belang dat u en uw collega’s hun werkplekken opgeruimd houden. Maak duidelijke afspraken met het schoonmaakbedrijf; veel schoonmakers laten bureaus die vol met rommel liggen voor wat ze zijn. Informeer hiernaar bij de schoonmaakdienst en zorg dat uw collega’s instructies ontvangen over het achterlaten van de werkplek.