Gezond blijven werken met de vitaliteitsscan

5 januari 2012 | Door redactie

De vitaliteit van werknemers speelt een steeds grotere rol. Een meerderheid van de werknemers vindt dat de werkgever middelen beschikbaar moet stellen, waarmee hij een bijdrage levert aan de vitaliteit van zijn werknemers. Het gaat om middelen voor een betere balans tussen werk en privé. Een andere mogelijkheid is een jaarlijkse gezondheids- en vitaliteitsscan. Meer dan de helft van de werknemers ziet een jaarlijkse scan wel zitten.

Eén op de zes werknemers ziet zo’n gezondheids- en vitaliteitsscan voor hun werkgever helemaal niet zitten. De werknemers zouden de scan dan jaarlijks moeten ondergaan. Deze gegevens komen uit het Nationale Werkplek Onderzoek 2011. Werknemers weten ook in deze moeilijkere economische tijden nog geluk te vinden in het werk dat zij doen. Bij drie op de vijf werknemers dragen collega’s hieraan bij. De omgang met anderen is dus van groot belang voor de medewerkers, maar ook het krijgen van positieve reacties speelt een belangrijke rol.

Aandacht voor de vitaliteit van de werknemers

Met de komst van het vitaliteitspakket kan een vitaliteitsscan niet lang meer uitblijven. Als de AOW-leeftijd voor de werknemers vanaf 2020 omhoog gaat, kan het voor uw werkgever geen kwaad om alvast meer aandacht te besteden aan de vitaliteit en gezondheid van de werknemers. Ook om ziekteverzuim tegen te gaan of als regeling op het gebied van de arbeidsomstandigheden, kan de jaarlijkse vitaliteitsscan uitkomst bieden. Inventariseer hoe het management staat tegenover een (vrijwillige) vitaliteitsscan. Is dit positief? Adviseer hen dan over de scan. Probeer ook de ondernemingsraad warm te krijgen voor dit idee, met hun steun en instemmingsrecht staat u een stuk sterker.