Goed schoonmaken beperkt het ziekteverzuim

5 september 2013 | Door redactie

Hoe groter het aantal contactmomenten tussen mensen, hoe groter de kans op de uitbraak van een infectieziekte zoals de griep. Daarnaast blijkt het ook mogelijk om infecties indirect over te dragen via oppervlakken. Het is dus belangrijk om oppervlakken zoals deurknoppen, kantinetafels en bureaus goed schoon te houden.

Volgens het Kennissysteem Infectieziekten en Arbeid (KIZA) is het naast menselijk contact, ook mogelijk om infecties over te dragen via oppervlakken die onvoldoende worden schoongehouden. Zo zijn er virussen en bacteriën tijdens uitbraken gevonden op deurknoppen, toetsenborden, schakelaar, telefoons en in de toiletruimtes. Ook tapijten en liftknoppen kunnen dienen als bron van overdracht voor virussen. Onderzoekers wijzen ook op een verhoogd risico om ziek te worden voor mensen met een lagere weerstand door geneesmiddelen, ouderdom en de toename van het aantal chronische ziekten.

Uitbraak van infecties beperken

Zorg er dus voor dat de schoonmakers voldoende tijd krijgen om de werkruimtes goed schoon te houden. Aangezien er sprake is van een keten van besmettingen, is het ook belangrijk om de handhygiëne van de werknemers te benadrukken. Met deze maatregelen kunt u het risico op de uitbraak van infecties – en daarmee ook het ziekteverzuim – verlagen. De werkgever draagt verantwoordelijkheid voor de hygiëne op de werkvloer en daarom is er mogelijk ook een rol voor de arbodiensten weggelegd. Zo zou een arbeidshygiënist de blootstelling aan virussen en bacteriën in kaart kunnen brengen en de bedrijfsarts de gezondheidseffecten kunnen beoordelen.