Help de griep is weer in het land!

9 januari 2013 | Door redactie

Er is een milde griepepidemie in Nederland. Van een epidemie is sprake als er twee weken achter elkaar méér dan 51 op de 100.000 mensen griep hebben. De afgelopen weken was dit het geval. Als HR-professional kunt u een griepgolf beheersen door de juiste maatregelen te treffen.

Om ziekteverzuim zoveel mogelijk te voorkomen, is het verstandig om u alvast goed voor te bereiden. Het is immers vervelend als veel werknemers niet op het werk kunnen komen, omdat zij zich te zwak voelen. U kunt de kans op griep verkleinen door bepaalde aanpassingen te verrichten op de werkplek:

  • Zet waspompjes met desinfecterende gel neer op de werkplek.
  • Ventileer de werkruimte regelmatig. Frisse lucht gaat de verspreiding van het griepvirus tegen.
  • Plaats een automaat met papieren zakdoekjes, zodat uw werknemers hun handen kunnen drogen.
  • Zorg ervoor dat de werkplekken goed worden schoon gemaakt. Vergeet hierbij zeker niet de deurknoppen, toetsenborden en telefoons!
  • Om het effect van deze maatregelen te vergroten, kunt u ze bijvoorbeeld door middel van de nieuwsbrief of intranet onder de aandacht van uw werknemers brengen.

Griepprik voor uw werknemers

Om te voorkomen dat veel werknemers met griep uitvallen, kunt u uw werknemers een gratis griepprik aanbieden. Dit verkleint de kans op griep. Mocht de werknemer na een griepprik toch nog griep krijgen, dan zal de griep milder verlopen. Zo kunt u het ziekteverzuim van uw werknemers in toom houden. U kunt de bedrijfsarts de griepprik laten toedienen tijdens een daarvoor ingericht spreekuur.

Thuisblijven of thuiswerken

Werknemers die griep hebben, kunnen beter thuis blijven voordat zij andere werknemers aansteken. Degenen die de eerste symptomen ervaren, doen er verstandig aan om thuis te werken.