Hoge werkdruk oorzaak hoog ziekteverzuim

3 december 2012 | Door redactie

Ook als u uw werk leuk vindt, kunt u last hebben van een hoge werkdruk. Een reorganisatie, een zieke collega, het kan de werkdruk verhogen en uw werk negatief beïnvloeden. Structureel hoge werkdruk veroorzaakt lichamelijke en psychische klachten waardoor werknemers kunnen uitvallen. FNV Bondgenoten begon daarom de campagne ‘Druk de werkdruk.

Uit onderzoek van FNV Bondgenoten blijkt dat ongeveer de helft van de werknemers vaak of regelmatig onder hoge tijdsdruk werkt. Ze krijgen hun werk niet af of kunnen hun werk niet goed genoeg doen. Ook hebben deze werknemers last van klachten als chronische vermoeidheid of stress. Dit komt hun motivatie en gezondheid niet ten goede. Vooral in supermarkten, bij banken, verzekeraars,en in de sectoren ICT en vervoer komt dit vaak voor. Stress door het werk blijkt de belangrijkste reden voor ziekteverzuim te zijn.

Tips om hoge werkdruk aan te pakken

FNV Bondgenoten wil dat werknemers weer onder een normale tijdsdruk gaan werken, zodat ze hun werk gewoon kunnen afmaken en kwaliteit kunnen leveren. Dat verhoogt ook de motivatie en het plezier dat u in uw werk heeft. Met de campagne ‘Druk de werkdruk’ brengt FNV Bondgenoten dit probleem onder de aandacht. U kunt onder meer online een sneltest doen, waarmee u erachter kunt komen of de werkdruk in uw organisatie in orde is of ongezond hoog is. De website biedt verder informatie over de oorzaken en gevolgen van hoge werkdruk, wet- en regelgeving en tips om de te hoge werkdruk aan te pakken.