Kosteloos deskundigenoordeel UWV bij ontslag

17 augustus 2015 | Door redactie

Als uw organisatie afscheid wil nemen van een werknemer omdat hij vaak ziek is of niet meewerkt aan zijn re-integratie, heeft u daarvoor sinds 1 juli 2015 altijd een deskundigenoordeel van UWV nodig. Het aanvragen van dit deskundigenoordeel is in zulke omstandigheden sinds kort gratis.

Door de hervorming van het ontslagrecht via de Wet werk en zekerheid (WWZ) moet uw organisatie voor ontslag vanwege frequent ziekteverzuim of het niet nakomen van de re-integratieverplichtingen een ontbindingsverzoek indienen bij de kantonrechter. Dient u zo’n ontslagaanvraag in bij de kantonrechter, dan bent u verplicht om ook een deskundigenoordeel van UWV te overleggen. Doet u dit niet, dan moet de kantonrechter uw ontbindingsverzoek afwijzen.

Gratis oordeel als dit nodig is voor ontslag

Omdat de bovenstaande maatregel niet tot hoge kosten voor werkgevers mag leiden, is in een wijziging van de Beleidsregel kosten aanvraag deskundigenoordeel 2013 (pdf) opgenomen dat het deskundigenoordeel gratis is als de werkgever dit nodig heeft voor een ontslagaanvraag wegens ziekte bij de kantonrechter. Vraagt u een deskundigenoordeel om een andere reden aan, dan bent u het normale werkgeverstarief van € 400 verschuldigd.