Lager ziekteverzuim tijdens Olympische Spelen

Hoewel de wedstrijden van de Olympische Winterspelen voornamelijk overdag worden uitgezonden, verzuimen medewerkers niet méér dan normaal. In tegendeel: het verzuim is zelfs lager dan in de afgelopen weken. Het lijkt er dus niet op dat medewerkers een ‘baaldagje’ nemen om maar alle wedstrijden op tv te kunnen zien.

20 februari 2014 | Door redactie

Uit een analyse van ArboNed onder ruim één miljoen werknemers blijkt dat 1,10% van de medewerkers zich in de eerste week van de Olympische Spelen ziek heeft gemeld. Een week eerder was het verzuim nog 1,24%. Mogelijk nemen medewerkers ATV- of vakantiedagen op om de sportprestaties te zien. Ook zijn er werkgevers die medewerkers op het werk naar de wedstrijden laten kijken.

In crisistijd daalt het ziekteverzuim

Het relatief lage verzuim past in de dalende trend van de afgelopen jaren. In 2012 bereikte het ziekteverzuim met 4% een laagterecord. In crisistijd melden medewerkers zich minder snel ziek uit angst om hun baan te verliezen. Mogelijk durven ze het risico van een ‘baaldagje’ tijdens de Winterspelen dan ook niet aan.

Bezetting tijdens de Olympische Spelen

Op het werk naar de Olympische Spelen kijken, zullen de meeste medewerkers wel kunnen waarderen. Maak in dat geval goede afspraken. Spreek af op welke tijdstippen uw medewerkers mogen kijken. Zorg ook dat uw systemen niet overbelast raken als medewerkers via internet videobeelden streamen. Een betere oplossing is om een groot scherm op te hangen, waarnaar u gezamenlijk kunt kijken. Uiteraard moet u ervoor zorgen dat alle afdelingen voldoende bezet zijn.