Meer ziekteverzuim door milde griepepidemie

16 december 2016 | Door redactie

Het toenemend aantal mensen met griepklachten maakt dat er inmiddels sprake is van een milde griepepidemie. Over de verspreiding van het griepvirus bestaan nogal wat misverstanden. Wilt u het aantal ziekmeldingen beheersen, let dan vooral op een goede hygiëne.

In deze tijd van het jaar neemt het aantal personen dat zich met griepklachten bij de huisarts meldt, toe. Volgens de Rijksdienst voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)  is er inmiddels sprake van een milde griepepidemie. Er wordt gesproken van een epidemie als twee weken achter elkaar meer dan 51 op de 100.000 mensen met griepachtige klachten bij de huisarts zijn geweest. Ook is het griepvirus in dat geval door RIVM in neus- en keelmonsters aangetoond. Een griepepidemie kan leiden tot een korte, hevige piek in het ziekteverzuim in uw organisatie.

Griepvirus overgedragen via handen

Goede hygiëne kan verspreiding en besmetting met griep beperken. Het virus wordt verspreid door praten, hoesten of niezen. Dit gebeurt vooral in ruimten waar mensen dicht bij elkaar zitten en waar slecht geventileerd wordt, bijvoorbeeld in het openbaar vervoer en op de werkplek zoals in kantoren. Ook worden virussen overgedragen via handen en voorwerpen, zoals een deurknop, toetsenbord en kraan. Als iemand na aanraking zijn mond, neus of ogen aanraakt, kan hij besmet worden. Vaak handen wassen helpt dus tegen verspreiding. Laat ook extra goed schoonmaken.

Werkgever kan griepprik vrijwillig aanbieden

Werkgevers kunnen preventief een griepprik aanbieden. Zij kunnen de vaccinatie tegen griep op vrijwillige basis beschikbaar stellen als onderdeel van het preventie-en verzuimbeleid (tool). De werkgever mag de griepvaccinatie onbelast aan werknemers geven. Bepaalde risicogroepen zoals personen met een medische indicatie en personen van 60 jaar en ouder krijgen de griepprik automatisch aangeboden via de huisarts. Deze vaccinatie is gratis.