Onderneem actie tegen discriminatie via app

7 november 2012 | Door redactie

Discriminatie op de werkvloer kan de productiviteit en arbeidsvreugde van werknemers behoorlijk beïnvloeden. Helaas komt het nog vaker voor dan uit aangiftes en meldingen blijkt. Demissionair Minister Leers van Immigratie, Integratie en Asiel heeft daarom een app gelanceerd om het melden van discriminatie heel eenvoudig te maken.

Met een nieuwe app voor mobiele telefoons en tablets is het makkelijk om snel melding te maken van discriminatie. De applicatie is ontwikkeld in opdracht van de Landelijke Brancheorganisatie van Antidiscriminatiebureaus (LBA) en werd gelanceerd door minister Leers van Immigratie, Integratie en Asiel.

App Discriminatie melden gratis downloaden

Bij de melding via de app is er een keuze uit verschillende vormen van discriminatie: man/vrouw, godsdienst/levensovertuiging, etnische afkomst, homoseksualiteit, leeftijd en handicap/ziekte. Ook is het mogelijk om een foto mee te sturen om zo bewijs voor en uitleg te geven over het voorval. De melding komt vervolgens (op basis van de opgegeven postcode) binnen bij een
regionaal Anti Discriminatie Bureau (ADB). De gratis app 'Discriminatie melden' is beschikbaar voor zowel Android als iOS (iPhone en iPad). U kunt de app downloaden via Google Play of de Appstore.

Discriminatie kan grote gevolgen hebben

Ondanks het verbod in de Grondwet komt discriminatie nog steeds voor, ook op de werkvloer. Discriminatie valt echter onder Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) en kan grote gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan langdurig ziekteverzuim. Signaleert u discriminatie dan is het dus belangrijk dat u actie onderneemt. Dat bent u volgens de Arbowet zelfs verplicht.