Ongezonde werkplek voor veel werknemers

Het is slecht gesteld met de hoeveelheid verse lucht op veel werkplekken. Dit blijkt uit onderzoek van Vereniging Schoonmaak Research. Weinig verse lucht kan negatieve gevolgen hebben voor de productiviteit van werknemers en zelfs leiden tot een verhoogd ziekteverzuim.

11 juni 2012 | Door redactie

Werknemers die werken in een kantoorruimte met een te hoge temperatuur, weinig frisse lucht en slecht licht, zijn minder productief dan werknemers die in een optimaal ‘werkklimaat’ werken. Een slechte klimaatbeheersing op de werkplek is ongezond. Dit zorgt voor tegenvallende prestaties en leidt mogelijk tot een hoger ziekteverzuim.

Meer bacteriën door slecht nageleefd clean-deskbeleid

Uit het eerder genoemde onderzoek blijkt dat het CO2-gehalte op een kwart van de onderzochte werkplekken te hoog is. Een hoog CO2-gehalte betekent een slechte luchtverversing. Dit is dan misschien geen directe bedreiging voor de gezondheid, maar het verhoogt wel de kans op de aanwezigheid van schadelijke schimmels en bacteriën.
Ook bleek dat ruim 72% van de kantoorruimtes geen ‘clean-desk policy’ naleeft. Het schoonmaken van de werkplek is daardoor lastiger waardoor er een grotere kans is op verontreiniging door bacteriën. Een slechte luchtverversing en veel bacteriën op de werkplek kunnen zorgen voor een gebrek aan concentratie, vermoeidheid en hoofdpijn. Allemaal zaken die mogelijk leiden tot een hoger ziekteverzuim.

Vraag naar de temperatuur en eventuele klachten

Nu beschikt u misschien niet over een apparaat dat de CO2-concentratie of het aantal bacteriën en andere mico-organismen op de werkvloer meet, maar u kunt wel aan werknemers vragen wat zij vinden van bijvoorbeeld de temperatuur en de hoeveelheid frisse lucht. Ook kunt u vragen of zij misschien klachten ervaren, zoals hoofdpijn, concentratieproblemen of extreme vermoeidheid. Door de omstandigheden op de werkplek te verbeteren, verbetert u ook de gezondheid en productiviteit van de werknemers en verlaagt u mogelijk het ziekteverzuim.