Overwerken gaat medewerkers aan het hart

27 augustus 2015 | Door redactie

U draagt medewerkers die regelmatig overwerken misschien een warm hart toe, maar de kans is groot dat die medewerkers zelf vroeg of laat hartklachten krijgen. Uit onderzoek van het University College London blijkt namelijk dat werknemers die regelmatig overwerken een verhoogd risico lopen op een beroerte of coronaire hartziekten.

Een onderzoeksteam van het University College London heeft 17 eerder gepubliceerde studies onder bijna 530.000 mannen en vrouwen die gemiddeld ruim zeven jaar werden gevolgd geanalyseerd. Op basis van deze analyse stellen de onderzoekers dat werknemers die regelmatig 55 uur of meer per week werken maar liefst 33% meer kans op een beroerte hebben, vergeleken met medewerkers die 40 uur of minder per week werken. Ook lopen deze fanatieke medewerkers 13% meer kans op zogenoemde coronaire hartziekten. Dit zijn aandoeningen die worden veroorzaakt door afwijkingen in de kransslagaders.

Stress en langdurig zitten verhogen risico’s

Het verband tussen regelmatig overwerken en de verhoogde risico’s bestaat los van de schadelijke effecten van roken, alcoholgebruik en weinig lichaamsbeweging. De onderzoekers vonden tijdens hun onderzoek geen verschillen tussen mannen en vrouwen.  De onderzoekers vermoeden dat stress en langdurig zitten de oorzaak zijn van de verhoogde risico’s op een beroerte of hartproblemen.
In het nieuwsartikel ‘Verzuim stijgt door toenemende stress’ heeft u kunnen lezen dat stress één van de hoofdoorzaken is van het stijgende ziekteverzuim onder jonge medewerkers. Werken uw medewerkers regelmatig over, bekijk dan wat daarvan de oorzaak is. Misschien moet u het takenpakket aanpassen, compenseren ze voor slecht functioneren van andere medewerkers of kunnen ze hun werk efficiënter inrichten.