Preventie is belangrijk bij verlagen werkdruk

18 oktober 2013 | Door redactie

De helft van de werknemers ervaart een te hoge werkdruk. Dat blijkt uit onderzoek van FNV Bondgenoten. Als arboprofessional bent u verantwoordelijk voor het beperken van een te hoge werkdruk. Dit is namelijk een vorm van psychosociale arbeidsbelasting. Door preventie van een te hoge werkdruk, voorkomt u dat werknemers ziek worden en uitvallen.

Uit de Gewoon Goed Werk-meter van FNV Bongenoten blijkt dat bijna 50% van de deelnemers een hoge werkdruk ervaart. Steeds vaker moet hetzelfde werk worden gedaan door minder werknemers, waardoor een hogere werkdruk ontstaat. Aan de Gewoon Goed Werk-meter hebben inmiddels 13.000 mensen meegedaan.

Bedrijfsarts inschakelen voordat klachten ontstaan

Een hoge werkdruk kan leiden tot ernstige gezondheidsklachten, zoals hart- en vaatziekten. Daarom is het belangrijk om hoge werkdruk zo veel mogelijk te voorkomen of te beperken. Door een te hoge werkdruk in een vroeg stadium te signaleren, kunt u de bedrijfsarts inschakelen voordat de werknemer daadwerkelijk klachten krijgt en ziek wordt. Let hierbij op de verschillende stressverschijnselen die werknemers met een te hoge werkdruk kunnen ervaren, zoals gespannenheid, concentratieproblemen, somberheid, vermoeidheid en vergeetachtigheid.

Neemt werkdruk op in RI&E

Werkdruk is een vorm van psychosociale arbeidsbelasting. U moet dit onderwerp opnemen in de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Zoals u kon lezen in het bericht ‘Inspectie SZW maakt plannen voor 2014 bekend’ zal de Inspectie SZW volgend jaar meer aandacht schenken aan deze vorm psychosociale arbeidsbelasting.