Regel een gratis griepprik voor werknemers

28 oktober 2015 | Door redactie

Om griep de baas te blijven en een hoop verzuim te voorkomen, mag de werkgever zijn werknemers onbelast een griepprik aanbieden. Dan moet de griepprik wel onderdeel zijn van het preventie- en verzuimbeleid in de organisatie en daarbij heeft uw OR een belangrijke stem.

Nu de dagen korter worden en de temperatuur zakt, wordt de kans op infectieziekten zoals griep ook op de werkvloer (tool) groter. Door een flinke griep zit een werknemer al snel een week ziek thuis. Dat kost uw organisatie veel geld. Voorkomen (tool) is dan ook beter dan genezen: door werknemers een gratis griepprik aan te bieden, zorgt de organisatie ervoor dat de kans dat werknemers griep krijgen, een stuk kleiner wordt. Krijgen ze toch nog griep, dan verloopt deze veel milder en is de kans op complicaties kleiner.

Elk jaar weer een nieuwe griepprik

Als uw organisatie in het preventie- en verzuimbeleid (tool) een gratis griepprik heeft opgenomen, mag de werkgever die onbelast aan de werknemers geven. Let daarbij wel op of werknemers niet ook een oproep van de huisarts krijgen, omdat zij in een risicogroep vallen. Die prik is namelijk gratis. Uw organisatie heeft daaraan dus geen kosten. Overigens moet de griepprik elk jaar opnieuw: de bescherming duurt maar een half jaar en het griepvirus verandert elk jaar. De vaccinatie van vorig jaar beschermt werknemers dit jaar dus niet meer. Kijk met de OR of er mogelijkheden zijn om de griepprik in het preventie- en verzuimbeleid op te nemen.

Richtlijnen om griep te voorkomen

De werknemer heeft zelf een grote rol (tool) bij het voorkomen van griep. Samen met de werkgever en de arboprofessional wijst u werknemers op de volgende richtlijnen om de kans op griep te verkleinen:

  • Houd altijd een papieren zakdoek of uw elleboog voor uw mond als u niest of hoest.
  • Reinig regelmatig uw handen met water en zeep of antibacteriële handgel.
  • Blijf thuis als u griep denkt te hebben om infectie van andere werknemers te voorkomen.
  • Als u zich niet lekker voelt, beperk dan het contact met andere mensen: schud geen handen en geef geen zoenen.