Richtlijn preventie obesitas niet effectief

17 oktober 2012 | Door redactie

Overgewicht of obesitas is ongezond. U zult daarom graag zien dat medewerkers gezond eten en voldoende bewegen. Bedrijfsartsen hanteren dan ook richtlijnen ter preventie van gewichtsstijging. Deze richtlijnen blijken echter niet effectief te zijn.

Steeds meer Nederlanders hebben te maken met overgewicht of obesitas. Vaak heeft dit hoge kosten, ziekteverzuim en chronische aandoeningen zoals diabetes en hart- en vaatziekten als gevolg. Het is daarom belangrijk medewerkers te stimuleren zo gezond mogelijk te leven.

Balans in beweging en voeding

Samen met de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) ontwikkelde de afdeling sociale geneeskunde van VUmc (Vrije Universiteit medisch centrum) daarvoor een nieuwe richtlijn: Balans in beweging en voeding op de werkplek. Uit onderzoek van Balance@work blijkt echter dat deze richtlijnen niet effectief zijn. Er werd geen verschil gevonden in beweeggedrag, snacken, gewicht en middelomtrek, bloeddruk, cholesterol en kwaliteit van leven.

Aanbevelingen beweging en voeding

Naar aanleiding van het onderzoek heeft de NVAB besloten om de richtlijn niet verder te ontwikkelen. Wel zal de NVAB aanbevelingen formuleren die bedrijfsartsen kunnen gebruiken om medewerkers aan te zetten meer te bewegen en gezonde voeding te eten. Meer informatie over het onderzoek vindt u in het proefschrift op de site van de Vrije Universiteit Amsterdam.