Sta op tegen pestkoppen op het werk

10 april 2013 | Door redactie

Er is de laatste tijd veel aandacht voor pesten. Meestal gaat het dan om pestgedrag op scholen en om online pesten. Maar ook in bedrijven op de werkvloer wordt gepest en de gevolgen zijn net zo schadelijk. Slachtoffers van pesten kunnen zo ziek worden, dat zij tijdelijk niet in staat zijn om te werken.

Pesten gebeurt niet alleen op schoolpleinen, ook in bedrijven komt pesten dagelijks voor. Soms is het zo erg, dat pesten onderdeel is geworden van de bedrijfscultuur. Niet echt een gezonde omgeving om in te werken dus. Werknemers die gepest worden krijgen psychische en lichamelijke klachten en kunnen uiteindelijk langdurig verzuimen. Pesten is moeilijk om uit te roeien. In bedrijven draait pesten vaak om macht, controle en ambitie. Helaas zijn volwassenen pestkoppen een stuk bedrevener. Ze pesten subtieler en sluwer dan toen ze nog kind waren.  

Aanstellen vertrouwenspersoon eerste stap

Denkt uw werkgever dat er gepest wordt op de werkvloer, dan moet hij snel actie ondernemen. Om pestgedrag in kaart te brengen en aan te pakken, kan het aanstellen van een vertrouwenspersoon een goede eerste stap zijn. Bij deze persoon kunnen (gepeste) werknemers terecht om het pestgedrag te melden. Ook het afnemen van een (anonieme) vragenlijst onder werknemers kan meer duidelijkheid geven over de omvang van het pestgedrag. Op de website van FNV en CNV vindt u meer informatie over pesten op het werk en hoe u dit kunt aanpakken.