Weinig oneerlijk ziekteverzuim in Nederland

27 december 2012 | Door redactie

U zult best af en toe eens uw twijfels hebben over de oprechtheid van een medewerker die zich ziek meldt. Houd echter in uw achterhoofd dat medewerkers in Nederland relatief eerlijk zijn als het gaat om ziekmeldingen. Zij zullen zich niet zo snel ziek melden omdat ze domweg geen zin hebben om te werken.

Uit onderzoek van Stepstone blijkt dat medewerkers in Nederland vrij eerlijk zijn als het gaat om ziekmeldingen. Van de respondenten geeft 89% aan zich nooit ziek te melden terwijl ze eigenlijk niet ziek zijn. Slechts 4,4% zegt zich af en toe ziek te melden omdat ze geen zin hebben om te werken en 6,6% meldt zich ziek als ze zelf vinden dat ze daar een goede reden voor hebben. In vergelijking met de medewerkers in de rest van Europa zijn de medewerkers in Nederland daarmee de braafste jongetjes van de klas.
Medewerkers in Denemarken liegen het meest bij hun ziekmeldingen. Voor 29% geldt dat ze wel eens doen alsof ze ziek zijn, zodat ze thuis kunnen blijven. Van dit aantal zegt een vijfde dit alleen te doen als ze een goede reden hebben, terwijl 8% gewoon geen zin heeft.

Om een doktersbriefje vragen helpt niet

Eén manier om oneerlijk ziekteverzuim tegen te gaan, is om uw medewerkers om een doktersbriefje te vragen als zij zich ziek melden. Ze zouden dan wel erg veel moeite moeten doen om een dagje ongeoorloofd vrij te regelen. Uit het onderzoek blijkt echter dat het oneerlijke ziekteverzuim in landen waar werkgevers vragen om zo’n briefje, hoger is dan in landen waar werkgevers daar niet om vragen. Een goed gesprek, een goede bedrijfsarts en een goed ziekteverzuimbeleid zullen meer zoden aan de dijk zetten.