Werken tijdens of na de behandeling van kanker

19 maart 2015 | Door redactie

(Ex-)kankerpatiënten willen vaak graag doorwerken tijdens en na de behandeling. Maar dan moeten werkgever en werknemer wel samen overleggen over manieren om dat mogelijk te maken. Uit onderzoek van patiëntenbeweging Levenmetkanker blijkt namelijk dat 47% van de voormalig kankerpatiënten ook nog na afloop van de behandeling blijft kampen met klachten zoals concentratieverlies en vermoeidheid.

Werknemers met kanker krijgen meestal een ingrijpende behandeling voor de ziekte. De helft van de  patiënten is zich daarbij echter niet bewust van de mogelijke bijwerkingen op de lange termijn. Dit blijkt uit onderzoek van patiëntenbeweging Levenmetkanker. De meest voorkomende bijwerkingen op de lange termijn zijn concentratieverlies, vermoeidheid, emotionele onbalans en langdurige pijn. Keert de werknemer tijdens of na de behandeling terug op de werkvloer, dan is het belangrijk dat de werknemer en de werkgever om tafel gaan om een geschikte werkvorm te vinden. Daarvoor is het soms nodig om de taken aan te passen, het aantal arbeidsuren te verlagen of om voor een andere weekindeling te kiezen.

Ondersteuning en informatie over kanker voor de werkgever

Voor de werkgever en de directe collega’s kan het moeilijk zijn om te worden geconfronteerd met deze ingrijpende ziekte. Als arboprofessional kunt u zowel de werkgever als de werknemer op weg helpen. U kunt op de website kankerenwerk.nl terecht voor ondersteuning, advies en informatie. Daar kunt u bijvoorbeeld via de e-mail vragen stellen aan ervaringsdeskundigen, of een workshop aanvragen tegen kostprijs.

Online workshop voor werknemer om over kanker te vertellen

Ook werknemers met kanker kunnen via de site terecht bij ervaringsdeskundigen. Zij kunnen drie uur gratis ondersteuning krijgen van zo’n deskundige. Ook is het mogelijk om een werkscan in te vullen. Daarmee krijgt de werknemer meer inzicht in zijn werkvermogen en hoe hij met plezier aan het werk kan blijven. Vindt een werknemer het lastig om op zijn werk te vertellen dat hij kanker heeft, dan is er een online workshop om hem daarbij te helpen. Op kanker.nl/werk vinden werknemers nog meer informatie in de vorm van brochures, magazines en een bibliotheek.