Werknemer wil bonus voor laag ziekteverzuim

24 mei 2016 | Door redactie

Werknemers denken dat het ziekteverzuim in hun organisatie omlaag gaat als zij een bonus krijgen als ze zich niet of nauwelijks ziekmelden. Ook willen ze dat hun werkgever meer investeert in hun gezondheid.

Uit onderzoek van HR-dienstverlener Mercer blijkt dat een derde van de werkgevers hun werknemers beloont als zij zich niet of weinig ziek melden. De helft van de ondervraagde werknemers vindt dit een uitstekende methode om het ziekteverzuim terug te dringen. Wel geven werknemers aan dat werkgevers ook andere maatregelen kunnen nemen om de gezondheid van werknemers te verbeteren. Zo willen ze via de werkgever korting op diensten (tool) die hun gezondheid bevorderen.

Gezondheid reden voor verzuim

Onlangs meldde de Nederlandse Vereniging van Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) nog dat 70% tot 80% van het ziekteverzuim geen directe medische oorzaak heeft maar voortkomt uit spanning op het werk of in de thuissituatie. Uit het onderzoek van Mercer blijkt opmerkelijk genoeg dat werknemers zelf aangeven dat gezondheidsklachten de belangrijkste reden (tool) is voor verzuim. 

Bijlagen bij dit bericht

Verzuim op de werkvloer deel 1
E-learning | VideoCollege 15 minuten