Werknemers thuis laten blijven bij griep

4 januari 2018 | Door redactie

Nederland kampt momenteel met een milde griepepidemie. Leidinggevenden doen er goed aan om werknemers met griepverschijnselen te vragen thuis te blijven, zodat zij hun collega’s niet aansteken.

Het griepvirus verspreidt zich via de lucht. Werknemers kunnen bijvoorbeeld besmet raken door het inademen van het virus, maar ook door aanrakingen. Zo kan een werknemer griep oplopen door simpelweg iemand een hand te geven of een deurklink aan te raken. Al voor een persoon symptomen vertoont, kan hij het virus doorgeven. Het is daarom verstandig als een werknemer bij het vertonen van de eerste symptomen thuis blijft, want zo steekt hij andere werknemers niet aan. Een griepepidemie kan binnen een organisatie leiden tot een korte, maar hevige piek in het ziekteverzuim.

Werkgever kan werknemers griepprik aanbieden

Een werkgever kan actie ondernemen tegen griep door de werknemers in zijn organisatie griepprikken aan te bieden. Werknemers kunnen op vrijwillige basis een prik halen, maar een werkgever mag dit niet verplicht stellen. Ook een schone werkomgeving draagt bij aan de gezondheid van werknemers; daarom is het verstandig om schoonmakers te instrueren deurklinken, telefoons en toetsenborden niet over te slaan bij de schoonmaak. Een goede hygiëne is erg belangrijk bij het verkleinen van de kans op besmetting. Regelmatig handen wassen is daarom de belangrijkste maatregel tegen verspreiding van het griepvirus.

Griepepidemie duurt gemiddeld 9 weken

De griepgolf houdt al zo’n drie weken aan. Er is sprake van een griepepidemie als 2 weken achter elkaar meer dan 51 op de 100.000 mensen naar de huisarts gaan met griepklachten. Het RIVM – dat op zijn website praktische informatie heeft gepubliceerd over griep – onderzoekt bij het vermoeden van een epidemie neus- en keelmonsters van patiënten. Als het griepvirus daarin aanwezig is, is er officieel sprake van een griepepidemie. Een griepepidemie duurt gemiddeld 9 weken.