Zo tackel je problemen bij re-integratie zieke werknemer
Tijdens het re-integratietraject van een arbeidsongeschikte werknemer kun je tegen verschillende problemen aanlopen. De werknemer werkt niet of onvoldoende mee, één van jullie beiden is het niet eens met het oordeel van de bedrijfsarts of er ontstaan kleine geschillen rondom vakanties of de auto van de zaak.
Ook is het mogelijk dat de aard van de ziekte, zoals hersenletsel of een burn-out, een gevoelige aanpak eist. Wat het probleem ook is: je moet snel en voortvarend handelen. Deze toolbox helpt hierbij.
-
1
Download de interactieve inhoudsopgave
Zo tackel je problemen bij re-integratie zieke werknemer
Snel en adequaat ingrijpen helpt
Een werknemer meldt zich ziek. Dit is het startschot voor een re-integratietraject, met name als de arbeidsongeschiktheid langer duurt dan een paar dagen. Het doel van het re-integratietraject is dat de werknemer op een goede en gezonde manier weer aan het werk kan. Hiervoor moeten zowel werkgever als werknemer hun best doen. Soms loop je echter tegen problemen aan tijdens het re-integratietraject. Deze toolbox helpt bij het voortvarend aanpakken van lastige situaties.
Elke titel in de interactieve inhoudsopgave bevat de link naar het betreffende onderdeel op Rendement Online. Deze inhoudsopgave is ook te gebruiken als checklist: je kunt items afvinken als je wilt bijhouden welke onderdelen je hebt afgerond. -
2
Het re-integratietraject in een notendop
Stap voor stap door de Wet verbetering poortwachter
Toolbox Wet verbetering poortwachter Publicatiedatum: 29-10-2024
Bij arbeidsongeschiktheid is de Wet verbetering poortwachter van toepassing. In deze wet is geregeld welke stappen u moet ondernemen om uw werknemer te re-integreren in zijn eigen werk of ander werk. Voldoet u niet aan deze regels, dan kunt u een verhaalsanctie of een loonsanctie krijgen. Deze toolbox helpt u alle stappen uit de Wet verbetering poortwachter correct en succesvol te doorlopen.
Stap voor stap door het tweede en derde ziektejaar
Toolbox Wet verbetering poortwachter Publicatiedatum: 16-01-2025
Er komt heel wat kijken bij het begeleiden van een langdurig zieke werknemer. Zeker wanneer de werknemer na een jaar nog niet (volledig) in staat is om terug te keren in zijn functie. Deze toolbox loodst je door de bijzonderheden van het tweede én derde ziektejaar, van re-integratie tot ontslag of loondoorbetaling.
Re-integratietraject
Infographic Re-integratie Publicatiedatum: 04-11-2024
De Wet verbetering poortwachter legt werkgevers en werknemers al vanaf dag één van de ziekmelding verschillende verplichtingen op. Ook moet al na de eerste ziekteweek een re-integratiedossier aangemaakt worden.
Tijdpad Wet verbetering poortwachter
Tool Wet verbetering poortwachter Publicatiedatum: 18-11-2021
Gebruik deze checklist om de verplichtingen uit de Wet verbetering poortwachter (WVP) op de juiste momenten uit te voeren.
Deskundigenoordeel aanvragen bij UWV
Infographic Re-integratie Publicatiedatum: 25-02-2025
Bij problemen rond de re-integratie van een zieke werknemer kan een organisatie UWV om een deskundigenoordeel vragen. UWV spreekt zich dan uit over de mogelijkheden van de werknemer voor werkhervatting in zijn eigen of aangepast werk. Deze beoordeling laat vaak wel even op zich wachten.
-
3
Problemen rond het oordeel van de bedrijfsarts
Mag een zieke werknemer een andere bedrijfsarts eisen?
Vraag & Antwoord Verzuim Publicatiedatum: 29-04-2024
Een zieke werknemer heeft zijn onvrede geuit over de bedrijfsarts die hem begeleidt. Hij wil dat hij een andere bedrijfsarts krijgt toegewezen. Zijn we verplicht dit te regelen?
Het verschil tussen een deskundigenoordeel en second opinion
Tool Bedrijfsarts Publicatiedatum: 28-07-2022
Bij een second opinion laat een werknemer zich door een tweede bedrijfsarts keuren. UWV is verantwoordelijk voor het deskundigenoordeel.
Werkgever is verantwoordelijk bij verkeerd advies arts
Nieuws Wet WIA Publicatiedatum: 19-12-2023
Een werkgever is verantwoordelijk voor de re-integratie van arbeidsongeschikte werknemers. Gaat hij de mist in door een verkeerd advies van de bedrijfsarts, dan kan UWV nog steeds een loonsanctie opleggen, zo oordeelt de Centrale Raad van Beroep.
-
4
Arbeidsongeschiktheid en vakantie
De arbeidsongeschikte werknemer en de vakantiewetgeving
Verdiepingsartikel Vakantiedagen Publicatiedatum: 26-06-2023
In de praktijk zorgt de samenloop van arbeidsongeschiktheid en vakantie van een werknemer regelmatig voor breinbrekers. Want hoe gaat u als werkgever om met een zieke werknemer die met vakantie wil? En wat als een werknemer tijdens zijn vakantie ziek wordt? In dit artikel leest u de belangrijkste aandachtspunten.
Vrijheid van zieke werknemer in privésfeer is beperkt
Verdiepingsartikel Re-integratie Publicatiedatum: 03-01-2022
Dat een arbeidsongeschikte werknemer niet (volledig) kan werken, betekent niet altijd dat hij tijdens zijn ziekte thuis op de bank moet blijven zitten. Welke vrijheid heeft een zieke werknemer in de privésfeer en in hoeverre mag u als werkgever bepaalde voorwaarden stellen?
-
5
Problemen rond verzuimfraude
Verzuimfraude opsporen met gesprekken en nader onderzoek
Nieuws Re-integratie Publicatiedatum: 22-11-2023
Werkgevers mogen niet zomaar van alles vragen aan een werknemer die opbelt om zich ziek te melden. Daardoor kan het idee ontstaan dat er nu eenmaal niets aan te doen is, als iemand zich mogelijk onterecht ziek meldt.
Wat kunnen we doen bij vermoeden valse ziekmelding?
Vraag & Antwoord Verzuim Publicatiedatum: 09-10-2024
We hebben een zieke werknemer die geen fysieke arbeid kan verrichten en daardoor al een tijd thuiszit. Nu heeft een collega foto’s gezien van zijn tuin, die hij zelf opnieuw zou hebben aangelegd. Iemand anders zegt dat hij hem heeft zien sjouwen met zware spullen. Hoe pakken we dit aan?
Zieke werknemer laten controleren door bedrijfsrecherche
Verdiepingsartikel Fraude Publicatiedatum: 08-07-2024
In de praktijk kunt u als werkgever te maken krijgen met arbeidsongeschikte werknemers bij wie u twijfelt of er daadwerkelijk sprake is van arbeidsongeschiktheid. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn na het verkrijgen van informatie van andere werknemers of door berichten die de werknemer zelf op sociale media heeft gedeeld. U kunt dan een bedrijfsrecherchebureau inschakelen om de werknemer te laten controleren.
-
6
Lastige situaties tijdens re-integratie
Disfunctionerende werknemer meldt zich ziek. Wat nu?
Vraag & Antwoord Disfunctioneren Publicatiedatum: 09-12-2024
Eén van onze werknemers functioneert al een tijdje niet naar behoren. Nu heeft hij zich ook nog eens ziek gemeld. Wij willen hem graag weer snel (en goed) aan het werk. Hoe krijgen we dit voor elkaar?
Mag zieke werknemer passende arbeid weigeren wegens mantelzorg?
Vraag & Antwoord Re-integratie Publicatiedatum: 22-07-2023
Een arbeidsongeschikte werknemer wil zijn ernstig zieke echtgenote verzorgen. Mag hij daarom weigeren om passende arbeid uit te voeren?
Moet u vervoer regelen bij passende arbeid?
Nieuws Re-integratie Publicatiedatum: 18-10-2023
Het woon-werkverkeer van en naar passende arbeid is in principe de verantwoordelijkheid van de arbeidsongeschikte werknemer. De bereikbaarheid van de locatie, qua afstand en tijd moet uiteraard wel redelijk zijn.
Zieke werknemer niet hersteld zonder medisch oordeel
Nieuws Ziektewet Publicatiedatum: 05-01-2023
Zegt een langdurig arbeidsongeschikte werknemer weer te kunnen werken, dan doet de werkgever er goed aan de medische geschiktheid van de werknemer te laten beoordelen door een bedrijfsarts. Dat bevestigt een zaak bij de Centrale Raad van Beroep.
Werknemer weer ziek na lange arbeidsongeschiktheid: en nu?
Vraag & Antwoord Loondoorbetaling bij ziekte Publicatiedatum: 29-04-2024
Wij hebben een werknemer die na bijna twee jaar arbeidsongeschiktheid weer aan de slag is gegaan. Maar nu meldt hij zich weer ziek met soortgelijke klachten. Kunnen wij nu eerder maatregelen nemen, zoals een tweede spoor?
Auto van de zaak inleveren bij ziekte
Nieuws Auto van de zaak Publicatiedatum: 01-05-2024
Voor werkgevers is het vaak de vraag wat er gebeurt met de auto van de zaak op het moment dat een werknemer zich ziek meldt. Mag de werknemer de auto dan houden of mag een werkgever de werknemer vragen de auto van de zaak tijdelijk in te leveren?
Kan een werknemer zich half ziek melden?
Vraag & Antwoord Verzuim Publicatiedatum: 30-01-2025
Bij ons doen wij 's ochtends veldwerk en 's middags administratie. Een medewerker kan momenteel niet lopen, maar wel zittend werk doen. Kan hij zich ook half ziek melden?
-
7
Werknemer werkt niet mee aan re-integratie
Re-integratie als de werknemer niet meewerkt
Verdiepingsartikel Re-integratie Publicatiedatum: 08-02-2022
Een langdurig zieke werknemer kan volgens de bedrijfsarts best wel weer iets doen. Maar het lijkt of hij niet wil: hij vindt ander werk in het bedrijf niet geschikt, hij komt afspraken niet na zonder geldige reden. De werkgever krijgt er hoofdpijn van. Wat kan de arboadviseur doen?
Niet meewerken aan re-integratie onverstandig en kostbaar
Nieuws Re-integratie Publicatiedatum: 11-02-2022
Een zieke werknemer is verplicht zich in te spannen voor zijn re-integratie. Maar wat als hij dat niet wil? Een conflict ligt al snel op de loer, maar kan vervelende gevolgen hebben. Begrip proberen te tonen en in gesprek blijven, kunnen escalatie voorkomen.
De re-integratie van een passieve werknemer op gang krijgen
Verdiepingsartikel Re-integratie Publicatiedatum: 01-03-2022
Sommige langdurig zieke werknemers lijken alleen maar passief bij het re-integreren in hun werk. Ze wachten af wat bedrijfsarts of leidinggevende voorstellen, ze reageren lauw op ideeën, ze zijn onduidelijk over wat ze zelf willen. Hoe brengt u als arboadviseur de vaart erin?
Postcontractueel re-integratiebeding
Tool Re-integratie Publicatiedatum: 04-03-2022
Gebruik deze regeling om werknemers te verplichten ook na einde dienstverband aan hun re-integratie te werken.
-
8
Alles over loonstop en loonopschorting
Loonstop en loonopschorting: het verschil en de eisen
Verdiepingsartikel Loondoorbetaling bij ziekte Publicatiedatum: 20-11-2023
Als een arbeidsongeschikte medewerker onvoldoende meewerkt aan zijn re-integratie, heeft de werkgever de keuze tussen twee verschillende loonsancties. Dit zijn de loonstop of de loonopschorting. Het is belangrijk dat de juiste sanctie gekozen én gecommuniceerd wordt. Hoe dit precies in elkaar steekt, leest u in dit verdiepingsartikel.
Snel aan de slag met loonopschorting of loonstop bij ziekte
Toolbox Loondoorbetaling bij ziekte Publicatiedatum: 12-01-2024
Als een zieke werknemer onvoldoende meewerkt aan zijn re-integratie, moet uw organisatie kunnen ingrijpen. De werkgever heeft in zo'n situatie de keuze tussen twee verschillende loonsancties. Dit zijn de loonstop of de loonopschorting. Het is belangrijk dat uw organisatie de juiste sanctie kiest én communiceert. Deze toolbox geeft u de handvatten om de passende aanpak te kiezen en hulpmiddelen om de werknemer hierover te informeren.
-
9
Re-integratie bij specifieke aandoeningen
Werkhervatting na kanker begeleiden
Verdiepingsartikel Re-integratie Publicatiedatum: 05-05-2022
Werknemers die na genezing van kanker terugkeren op de werkvloer, zijn vaak nog een tijd minder belastbaar. De re-integratie verloopt grillig, met perioden van terugval. Ook na werkhervatting kan de inzetbaarheid wisselend zijn. Niet alleen lichamelijk kost het herstel de nodige tijd, maar ook psychisch.Werknemers die kanker hebben gehad, hebben tijd nodig om het vertrouwen in eigen lijf en eigen kunnen terug te vinden. Hoe kunt u deze werknemers het beste begeleiden?
Waar moeten we op letten bij re-integratie na hersenletsel?
Vraag & Antwoord Re-integratie Publicatiedatum: 29-04-2024
De gevolgen van hersenletsel zijn niet altijd zichtbaar, maar vaak wel blijvend. Het risico van een verkeerde beoordeling van de belastbaarheid ligt op de loer. Maar ook onbegrip en gebrek aan sociale steun bemoeilijken de re-integratie. Waar moet u rekening mee houden in het re-integratietraject?
De status van re-integratie bij post-COVID of long-COVID
Verdiepingsartikel Arbeidsomstandigheden Publicatiedatum: 09-08-2023
In maart 2023 kwamen de laatste corona-adviezen van de overheid te vervallen: het (zelf)test- en isolatieadvies. De coronazorgen zijn dan ook fors afgenomen. Toch voelen sommige mensen nog sterk de gevolgen van het virus. Dit geldt vooral voor mensen met post-COVID (voorheen long-COVID genoemd). Voor uw organisatie zijn er een aantal belangrijke aandachtspunten rondom post-COVID.
Steun bij werkhervatting na uitval door psychische klachten
Nieuws Re-integratie Publicatiedatum: 13-06-2024
Werknemers die zijn uitgevallen vanwege psychische klachten en na re-integratie weer aan het werk gaan, functioneren niet direct weer als vanouds. Werkgevers en leidinggevenden zijn zich daar niet altijd bewust van. Wat meer ondersteuning bevordert het herstel.
Zo voorkom je een burn-out
Toolbox Burn-out Publicatiedatum: 06-03-2025
Een burn-out is ontzettend vervelend voor een werknemer en leidt vaak tot langdurig ziekteverzuim. Het is daarom in het belang van zowel de werknemer als de werkgever om maatregelen te treffen die een burn-out kunnen voorkomen. Deze toolbox helpt bij het herkennen van signalen en het nemen van preventieve maatregelen. Als een werknemer tóch uitvalt met overspannenheid, een burn-out of een bore-out, geeft deze toolbox je de tools om de werknemer succesvol (en geduldig) te begeleiden bij de re-integratie. Ook komt de rol van de ondernemingsraad (OR) aan bod.
Zo pakt u alcohol- en drugsgebruik (ADM) op het werk aan
Toolbox Gezondheid werknemer Publicatiedatum: 01-10-2024
Als werkgever draagt u zorg voor de gezondheid, de veiligheid en het welzijn van uw werknemers. Het gebruik van alcohol, drugs en medicijnen kan risico’s met zich meebrengen op de werkvloer – zowel voor individuele werknemers als voor hun collega’s. Bovendien loopt uw organisatie het risico op schade: verzuim en productieverlies door middelengebruik kosten werkgevers een hoop geld. Hoe eerder u problematisch gebruik of een verslaving signaleert, hoe eerder u snel effectieve hulp bieden. Daardoor wordt de kans op herstel groter. Deze toolbox helpt u hierbij.
-
10
Verhaalsanctie bij tijdelijke contracten
Wat is een verhaalsanctie bij een zieke werknemer?
Vraag & Antwoord Re-integratie Publicatiedatum: 05-11-2024
Wij hebben een zieke werknemer met een tijdelijk contract. Nu zijn we ervoor gewaarschuwd dat UWV ons een verhaalsanctie op kan leggen. Maar wat is een verhaalsanctie? En wanneer lopen we het risico die opgelegd te krijgen?
-
11
Voorkomen van aansprakelijkheid voor ziekte
Werkgeversaansprakelijkheid voor psychosociale arbeidsbelasting
Verdiepingsartikel Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) Publicatiedatum: 27-05-2021
Het aantal werknemers dat ziek wordt door werkstress en werkdruk, is de afgelopen jaren toegenomen. Uit recent onderzoek van TNO blijkt dat het aantal werknemers met burn-outklachten hoog is: 1,3 miljoen. Psychosociale arbeidsbelasting heeft veel negatieve gevolgen, ook voor werkgevers. Als werkgever kunt u aansprakelijk worden gehouden voor schade die de werknemer lijdt. Hoe kunt u dit voorkomen?
Werkgever kan zich niet verschuilen achter bedrijfsarts
Nieuws Bedrijfsarts Publicatiedatum: 20-05-2022
Werkgevers doen er verstandig aan om niet blind af te gaan op het oordeel van een bedrijfsarts. Rechtbank Rotterdam veroordeelde een werkgever tot het betalen van een billijke vergoeding van € 50.000 omdat hij ernstig verwijtbaar had gehandeld, naar eigen zeggen op basis van de adviezen van de bedrijfsarts.
Werkgever moet schade door loonsanctie vergoeden
Nieuws Loondoorbetaling bij ziekte Publicatiedatum: 02-03-2020
Als een werkgever een loonsanctie opgelegd krijgt, kan een werknemer daar financieel gezien nadeel van ondervinden. De schade die hij oploopt, moet zijn werkgever vergoeden. Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank in Amsterdam.
Meer werkgevers aangeklaagd vanwege burn-out
Nieuws Burn-out Publicatiedatum: 28-11-2019
Juridisch dienstverlener DAS ziet een forse toename van het aantal werknemers dat zijn werkgever aanklaagt voor inkomensverlies bij een burn-out. Via de rechter proberen zij af te dwingen dat de werkgever die inkomensderving compenseert. De rechter stelt hen echter zelden in het gelijk.
Rechtszaak: werkgever is aansprakelijk voor RSI-klachten
Nieuws RSI/KANS Publicatiedatum: 04-10-2023
Veel werknemers verrichten hun werk achter hun beeldscherm. Dit kan leiden tot RSI-klachten. Werkgevers moeten proberen met arbobeleid zulke gezondheidsklachten te voorkomen. Daarbij tekortschieten kan betekenen dat de werknemer een organisatie aansprakelijk kan stellen voor de schade.
Werkgever aansprakelijk voor schade door meeroken op het werk
Nieuws Werkplek Publicatiedatum: 12-05-2022
Een niet-roker loopt rokerslongen op, doordat hij op de werkvloer wordt blootgesteld aan tabaksrook. De werknemer die zijn werkgever in een rechtszaak aansprakelijk stelde, heeft gelijk gekregen. De werkgever had niet alleen voor een veilige werkplek moeten zorgen, maar ook is aangetoond dat meeroken de oorzaak is van de COPD die de werknemer heeft.
-
12
Meer info
Grip op verzuim
Training 1 bijeenkomst (2 dagdelen)
Een zieke werknemer kost u gemiddeld € 250 per dag. Samen met de werknemer bent u verantwoordelijk voor de re-integratie. In de Wet verbetering poortwachter staan uw rechten en plichten. Maar wat mag u van de werknemer verwachten? Welke rol heeft de bedrijfsarts? En wat doet UWV? Tijdens de training Grip op verzuim hoort u de gevolgen van ziekteverzuim en de wettelijke verplichtingen van u en uw werknemers. Deze eendaagse training levert u inzicht en kennis op waarmee u grip krijgt op kostbaar ziekteverzuim!