Mag een re-integrerende werknemer op vakantie?
9 oktober 2024
Mag een re-integrerende medewerker op vakantie? En moet hij hiervoor vakantiedagen opnemen?
Ook zieke werknemers hebben recht op vakantie. Een zieke werknemer bouwt tijdens zijn hele ziekteperiode vakantiedagen op, ongeacht of de werknemer geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt is. Het doel van vakantie is herstellen, oftewel ‘recupereren’, van werk, maar ook van re-integratieverplichtingen.
De werknemer heeft voor de vakantie toestemming nodig van de werkgever. De werkgever mag het aangevraagde vakantieverlof alleen weigeren als dit de re-integratie en het herstel van de werknemer belemmert, of als er een zwaarwegend bedrijfsbelang is. Twijfelt u of de vakantie de re-integratie belemmert, dan kunt u de bedrijfsarts vragen of er medische bezwaren zijn tegen de vakantieplannen van de werknemer.
Vakantiedagen opnemen
Wil de re-integrerende werknemer op vakantie, dan moet hij hiervoor vakantiedagen opnemen. Dit moet voor zijn gehele arbeidsduur, ook al werkt hij door ziekte niet of maar gedeeltelijk. Als de werknemer normaal 36 uur per week werkt en tijdens zijn re-integratie 10 uur per week, moet voor een week vakantieverlof dus 36 uur worden afgeschreven.
Vakantie is dan ook echt vakantie: de werknemer is in deze periode vrijgesteld van re-integratieverplichtingen.
Toestemming geven
Het afboeken van vakantiedagen tijdens ziekte mag niet zomaar. De werkgever mag geen vakantiedagen inhouden tijdens ziekte zonder de (mondelinge of schriftelijke) expliciete toestemming van de werknemer. Behalve als dat in de cao, arbeidsovereenkomst of het bedrijfsreglement is afgesproken voor de bovenwettelijke vakantie-uren.
Als de werknemer geen toestemming geeft voor het afschrijven van vakantiedagen, dan mag de werkgever de vakantieaanvraag weigeren. Wanneer geen vakantie-uren worden afgeschreven, moet de werknemer namelijk volledig beschikbaar zijn voor re-integratie.
Volledig arbeidsongeschikt
Heeft uw medewerker geen re-integratieverplichtingen, dan kan er in formele zin ook geen sprake zijn van vakantie. Het doel van vakantie is immers herstellen van werkzaamheden of re-integratieverplichtingen.
Als een medewerker volledig arbeidsongeschikt is, en dus geen re-integratieactiviteiten verricht, mag u dan ook geen (wettelijke) vakantiedagen afschrijven van zijn vakantiesaldo. De werknemer kan wel op 'vakantie', maar de dagen waarop hij met vakantie is, merkt u aan als ziektedagen.
Verjaring
De vakantiedagen van een arbeidsongeschikte werknemer die is vrijgesteld van re-integratieverplichtingen, hebben een langere verjaringstermijn. Deze vervallen pas na vijf jaar, na het jaar waarin de vakantiedagen zijn verworven, op voorwaarde dat hij de dagen niet heeft kunnen opnemen.