Koopkrachtreparatie: brandstofaccijns tijdelijk omlaag

11 maart 2022 | Door redactie

Het kabinet wil de koopkrachtdreun bij burgers door de gestegen prijzen van brandstof en energie verzachten. Daarom gaat vanaf 1 april 2022 tijdelijk het mes in de brandstofaccijns. En gaat vanaf 1 juli 2022 het BTW-tarief op energie van 21% naar 9%. Beide verlagingen gelden vooralsnog tot het eind van het jaar.

Van allerlei kanten is de afgelopen tijd geroepen om compensatiemaatregelen voor de fiks gestegen prijzen. De prijzen voor gas en elektriciteit zitten al sinds vorig jaar flink in de lift, maar door de oorlog in Oekraïne is die ontwikkeling nog eens versneld.

Brandstofaccijns en BTW-tarief omlaag

De gestegen prijzen raken burgers hard in de portemonnee. Het kabinet neemt daarom onder meer deze maatregelen om de deuk in de koopkracht deels te compenseren:

  • Vanaf 1 april 2022 gaat de accijns op brandstof tijdelijk omlaag. Voor een liter benzine (Euro loodvrij) gaat er € 0,173 van de accijns af (nu is die € 0,82371 per liter exclusief BTW). Voor een liter diesel daalt de accijns met € 0,111 (nu € 0,52846 exclusief BTW). De verlaging geldt voorlopig tot eind 2022. Update 17 maart 2022: het kabinet verlaagt in dezelfde periode ook de accijns op LPG en LNG, met € 0,041 per liter.
  • De BTW op elektriciteit en gas gaat per 1 juli 2022 tijdelijk omlaag van 21% naar 9%. Dit geldt voorlopig tot eind dit jaar. Dit zou een huishouden met een gemiddeld verbruik € 140 moeten schelen in dit halfjaar.

Belasting op elektriciteit is al verlaagd

Met ingang van dit jaar heeft de overheid al een verlaging van de belasting op elektriciteit doorgevoerd (de belasting op gas is juist omhooggegaan). Ook is de belastingkorting voor een elektriciteitsaansluiting verhoogd, wat dus zowel ondernemers als huishoudens helpt.
Ook is eerder al besloten om huishoudens met een inkomen op of net boven het sociaal minimum extra te helpen. Zij zouden via hun gemeente een eenmalige tegemoetkoming van zo’n € 200 krijgen. Het kabinet heeft nu besloten om dit op te hogen naar € 800. Ook trekt het kabinet nog € 150 miljoen extra uit om huishoudens te helpen bij het verduurzamen van hun woning. In totaal is er met het nieuwe compensatiepakket ruim € 2,8 miljard gemoeid, zo meldt het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer (pdf).

Reiskostenvergoeding en thuiswerkvergoeding

Door de prijsexplosie doet het bonnetje aan de pomp inmiddels pijn aan de ogen, net als de rekening voor het verwarmen van een huis. Dat knelt voor werknemers bijvoorbeeld in de vergoeding voor reiskosten. Het bedrag dat werkgevers onbelast kunnen vergoeden staat al jaren op € 0,19 per kilometer. Maar op basis van de huidige benzineprijzen zou het eerder € 0,39 per kilometer moeten zijn, aldus de Vereniging Zakelijke Rijders.
Ook de thuiswerkvergoeding die werkgevers sinds dit jaar kunnen geven dekt de huidige kosten voor het verwarmen van het thuiskantoor niet, zo luidt de klacht. De vergoeding is € 2 per thuiswerkdag, en het kabinet heeft eerder aangegeven dat dit bedrag voorlopig ook niet omhooggaat. Maar budgetinstituut Nibud heeft inmiddels laten weten dat een bedrag van € 3 inmiddels een realistischer bedrag zou zijn, al heeft het instituut nog geen nieuwe exacte berekening gemaakt.