Kosten OV-chip zijn gewoon te declareren

20 januari 2011 | Door redactie

Steeds meer mensen moeten overstappen naar de OV-chipkaart. In Rotterdam en Amsterdam is de kaart het enige betaalmiddel dat u kunt gebruiken om met het openbaar vervoer te reizen. En per 3 februari geldt dat ook voor Zuid-Holland. Maar hoe zit het dan met het declareren van de kosten die de OV-chipkaart met zich meebrengt?

Vorige week kon u al lezen over het stoppen van de strippenkaart in Zuid-Holland. Uw werkgever zal zich daarom misschien zorgen maken over het feit of hij de reiskosten wel onbelast kan vergoeden. Voor reizen met het openbaar vervoer kan hij de werkelijke kosten onbelast vergoeden, óf een onbelaste vergoeding geven van maximaal € 0,19 per kilometer. Als uw werkgever de werkelijke kosten vergoedt, moet hij – overeenkomstig de bewaarplicht – de originele vervoersbewijzen in de loonadministratie bewaren. Dit levert een probleem op als u een OV-chipkaart gebruikt en de reiskosten wilt declareren. Daarbij ontvangt u immers geen vervoersbewijs. Gelukkig heeft minister De Jager van Financiën vorig jaar bepaald dat het transactieoverzicht van reizen met de OV-chipkaart ook als bewijs kan gelden. U moet dus steeds een overzicht maken van de transacties met hun OV-chipkaart.

Transacties OV-chipkaart

Als u een anonieme OV-chipkaart heeft, kunt u de laatste tien transacties opvragen bij een balie of verkoopautomaat van de Nederlandse Spoorwegen of een andere vervoerder waarmee u heeft gereisd. Er kan dan een bon worden afgedrukt waarop de transacties staan. Omdat alleen de laatste tien transacties te zien zijn, moet u dit wel regelmatig doen. Heeft u een persoonlijke OV-chipkaart, dan kunt u uw reisoverzicht downloaden via ov-chipkaart.nl. Als u daar een account opent, kunt u bij ‘Mijn OV-chipkaart' uw reis- en transactieoverzicht bekijken en afdrukken. Die print kunt u vervolgens bij uw werkgever indienen.