Niet meer wachten bij een bezette laadpaal

24 mei 2016 | Door redactie

Efficiënt elektrisch rijden kan alleen als er voldoende laadpalen beschikbaar zijn. En die palen worden zo druk bezocht, dat een ‘dienstregeling’ niet overbodig is. De app Social Charging is in dat gat gesprongen; hiermee wordt het mogelijk laadpalen te vinden en afspraken te maken over het gebruik.

Het netwerk van laadpalen is nog niet zo fijnmazig als dat van tankstations. Elektrische en hybride rijders hebben dus al meer moeite om een plek te vinden waar ze hun auto van een nieuwe lading kunnen voorzien. Is die eenmaal gevonden, dan is het helemaal vervelend als die plek bezet blijkt te zijn. Niet iedere chauffeur is even stipt met het weghalen van zijn auto als die eenmaal opgeladen is, dus zo wordt de aanwezige capaciteit niet optimaal benut. De app Social Charging wil daar een eind aan maken. Deze app geeft een overzicht van beschikbare laadpalen. De gebruiker meldt zich via de app aan bij een laadpaal en wordt daarmee ook bereikbaar voor anderen die in de loop van de dag bij deze paal op willen laden. Met deze ‘dienstregeling’ kunnen de laadpalen efficiënt worden benut en heeft een individuele automobilist meer zekerheid.

Den Haag volledig beschikbaar

De eerste stad die volledig in de app is opgenomen, is Den Haag met 1.000 laadpalen. Rotterdam heeft al aangekondigd binnenkort te volgen en ook Amsterdam en Utrecht willen nog voor het eind van het jaar ingeplugd zijn. De makers streven er uiteindelijk naar om het hele Europese netwerk in de app op te nemen.