Reiskostenvergoeding van € 0,19 is veel te weinig

Als het aan de werkgeversorganisatie AWVN en de Vereniging Zakelijke Rijders (VZR) ligt wordt de belastingvrije reiskostenvergoeding van € 0,19 per kilometer zo snel mogelijk flink verhoogd. Het bedrag is namelijk veel te laag om de kosten van brandstof en andere kosten te dekken.

1 november 2021 | Door redactie

Het bedrag van de onbelaste kilometervergoeding voor de reiskosten staat al vanaf 2006 op € 0,19. Als het bedrag wel was meegegroeid met de inflatie zou het nu op € 0,24 moeten staan. En dan is er nog niet eens rekening gehouden met de duurdere brandstof en gestegen vaste lasten. Hoog tijd dus vinden de AWVN en de VZR het om de vergoeding eens te indexeren.

Indexatie bij ministerie weggewuifd

Op een indexatie zitten ze echter op het ministerie van Financiën niet te wachten. Het verzoek om indexatie werd weggewuifd met de redenering dat het werkgevers vrij staat om werknemers meer dan € 0,19 te vergoeden en ze kunnen ook de vrije ruimte van de werkkostenregeling hiervoor gebruiken.

Coalitie heeft andere plannen

Een coalitie van de ANWB, BOVAG, Natuur & Milieu, RAI Vereniging en VNA heeft al een eigen plan ontwikkeld dat aan de ene kant de klimaatdoelen voor 2030 moet halen en aan de andere kant de automarkt stabiliseert en de autokoper weer vertrouwen moet geven. De organisaties hebben voorgesteld om het huidige autobelastingsysteem op termijn te vervangen door betalen naar gebruik. Hierbij wordt het tarief per kilometer gebaseerd op de emissie van het voertuig.

Bijlagen bij dit bericht