Transactieoverzicht van anonieme ov-chipkaart ook mogelijk

3 augustus 2022 | Door redactie

Organisaties die de reiskosten vergoeden van werknemers die met het openbaar vervoer zakelijke reizen maken, kunnen hiervoor een transactieoverzicht van de ov-chipkaart vragen. Maar werkt dit ook met een anonieme ov-chipkaart?

De Belastingdienst stelt strenge eisen aan de onbelaste vergoeding van reiskosten. Voor woon-werkverkeer of dienstreizen met het openbaar vervoer mag een organisatie € 0,19 per kilometer óf de werkelijke kosten van het openbaar vervoer vergoeden. In dat laatste geval moet de organisatie de originele vervoersbewijzen in de administratie bewaren en als onderbouwing aan de fiscus kunnen overleggen.

Transactieoverzicht als reisbewijs

Sinds 2010 geldt een door werknemers ingeleverd transactieoverzicht van de ov-chipkaart ook als officieel bewijs. Werknemers met een persoonlijke ov-chipkaart kunnen zo'n transactieoverzicht van hun gemaakte reizen eenvoudig downloaden via de website van de ov-kaart. Waar soms nog wat verwarring over bestaat, is of dit ook mogelijk is voor de anonieme ov-chipkaart. Zo’n kaart is immers niet gekoppeld aan persoonsgegevens. Vroeger was het daarom inderdaad niet mogelijk om reisbewijzen van een anonieme ov-chipkaart online te verzamelen. Daar was zelfs een tripje naar de balie of het verkoopautomaat van het openbaarvervoerbedrijf voor nodig. Gelukkig is dat nu anders: op de achterkant van een anonieme ov-chipkaart staan het kaartnummer en de geldigheidsdatum. Door deze beide in te vullen op de website van de ov-chipkaart, is ook een transactieoverzicht van een anonieme kaart te genereren.

Deadline voor reiskostendeclaraties is vaak mogelijk

Het is overigens mogelijk voor werkgevers om een vervaltermijn te verbinden aan een reiskostendeclaratie. De organisatie moet wel goed controleren of zo’n regeling niet in strijd is met een eventuele collectieve arbeidsovereenkomst (cao).

Meer informatie over reiskosten vindt u in de toolbox Zo behandelt u de reiskosten van werknemers correct.