EGI-waarborg geeft cadeaubon saldogarantie

25 maart 2016 | Door redactie

Cadeaubonnen kunnen een uitstekend middel zijn om werknemers en zakenrelaties te laten weten dat hun inzet gewaardeerd wordt. Organisaties kunnen het beste kiezen voor een cadeaubon die is voorzien van een EGI-waarborg (Elektronische Geld Instelling). Een EGI- vergunning biedt namelijk saldogarantie. Dat betekent dat de cadeaukaart onder alle omstandigheden geldig en inwisselbaar is.

Een cadeaubon kan een mooie blijk van waardering zijn voor werknemers of zakenrelaties. De EGI-vergunning (Elektronische Geld Instelling) biedt de garantie dat het saldo op de cadeaukaart altijd inwisselbaar is. Dat voorkomt dus dat de ontvangers met lege handen staan omdat de cadeaubon niet meer geldig is (bijvoorbeeld als gevolg van een faillissement zoals het geval is bij V&D).

Saldogarantie voordelig voor ontvanger en verstrekken

De saldogarantie is niet alleen prettig voor de ontvanger van de cadeaukaart, maar ook voor het geval uw organisatie een voorraad cadeaukaarten bezit. Zo’n voorraad cadeaubonnen met EGI-waarborg zal zijn waarde in alle situaties behouden. Geeft uw organisatie zelf cadeaukaarten uit, dan is het de moeite waard om zo’n EGI-vergunning aan te vragen en de cadeaubon zo voor afnemers extra aantrekkelijk te maken.  

Geschenken onder de werkkostenregeling

Onder de werkkostenregeling vormen alle geschenken die werknemers van hun werkgever ontvangen (tool) loon tenzij het geschenk als eindheffingsloon aanwijst. Het maakt daarbij in principe geen verschil wat het geschenk is of bij welke gelegenheid de werknemer het krijgt. 
Geschenken die een werkgever aan niet-werknemers (zoals zakenrelaties) geeft (tool), vormen inkomen voor de ontvanger. De werkgever mag de inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen of winstbelasting hierover echter onder voorwaarden voor zijn rekening nemen in de vorm van eindheffing, zodat de ontvanger het geschenk onbelast ontvangt.