Met complimentjes geven krijgt u meer gedaan

15 april 2015 | Door redactie

Wilt u iets van iemand gedaan krijgen, dan loont het om dat op een aardige manier aan te pakken. Met stroop vangt u nu eenmaal meer vliegen. En af en toe een complimentje geven, betaalt zich dubbel en dwars terug.

In uw functie heeft u regelmatig de medewerking van anderen nodig. Uw collega's moeten op op tijd op uw e-mails reageren als u een uitnodiging verstuurt voor een evenement of een nieuw rooster voor het wekelijkse werkoverleg. Wilt u snel iets van iemand gedaan krijgen, dan kunt u dat beter op een vriendelijke manier aanpakken. In plaats van er vanuit te gaan dat mensen wel doen wat u van ze verlangt, kunt u er beter duidelijk om vragen. Als u daarnaast investeert in het opbouwen van een goede relatie met uw collega's, zijn mensen sneller bereid eens iets voor u te doen. Soms zelfs zonder dat u daarom hoeft te vragen.

Vaker compliment uitdelen

Het enige wat u hiervoor hoeft te doen is beleefd en vriendelijk zijn. Als u daarnaast ook nog eens regelmatig een complimentje uitdeelt, zult u verrast zijn door het positieve effect. U moet uzelf wel dwingen om dit te doen. Het lijkt namelijk heel makkelijk om iets aardigs tegen iemand te zeggen, maar het gebeurt echt veel te weinig! Meestal bespreken collega's vooral de dingen die niet goed gaan met elkaar en dat is jammer. Complimentjes zorgen er namelijk voor dat mensen meer zelfvertrouwen krijgen, zich veilig bij u voelen en beter hun best gaan doen. Een compliment geven is dus een goede investering en u merkt vrijwel direct het positieve resultaat ervan.