Netwerken op de nieuwjaarsreceptie

5 januari 2015 | Door redactie

Moet u deze week nog een aantal nieuwjaarsrecepties aflopen, of heeft u er zelf een georganiseerd, benut deze dan goed. Recepties zijn een prima gelegenheid om uw netwerk uit te breiden. Dat is helemaal niet zo lastig als u denkt.

Als spin in het web van uw organisatie, kunt u geen verstek laten gaan op de nieuwjaarsreceptie. Zeker als het uw taak is gasten te ontvangen, moet u acte de présence geven. Maar ook als u bent uitgenodigd, is het niet altijd mogelijk om de uitnodiging af te slaan. Probeer het nuttige met het aangename te verenigen. Recepties zijn een goede gelegenheid om uw netwerk uit te breiden. Ook als ze op uw eigen werk plaatsvinden. U hebt vast nog niet met al uw collega’s gesproken. Pak het professioneel aan.

Geef uzelf een opdracht

  • Probeer te bedenken wie u op de receptie aan zult treffen. Kijk of daar iemand bij is die u graag zou willen spreken. Verdiep u in het bedrijf en zoek naar raakvlakken met uzelf en uw eigen werkomgeving en werkzaamheden.
  • Als netwerken geen tweede natuur is, helpt het om uzelf van te voren een aantal opdrachten te geven. U neemt u bijvoorbeeld voor om een gesprek aan te knopen met ten minste één collega van een andere afdeling en kennis te maken met een onbekende. De tijd vliegt en u kunt na afloop zeer tevreden zijn met uzelf.
  • Bent u slecht in ‘small talk’, stel dan vooral vragen. Mensen vinden het vaak fijn om over zichzelf of hun eigen werkzaamheden te vertellen en u komt geïnteresseerd over.

Bijlagen bij dit bericht

Netwerken
E-learning | VideoCollege 21 minuten