Relatiegeschenken zijn voor iedereen

28 december 2010 | Door redactie

Krijgt uw organisatie rond kerst en oud & nieuw wel eens geschenken van externe partijen? Vaak staan deze op naam van hun contactpersoon, maar het is voor de rest van de werknemers wel zo eerlijk dat alle cadeaus onder iedereen verdeeld worden.

De bestuurder en leidinggevenden van grote organisaties worden aan het eind van elk jaar vaak overspoeld met relatiegeschenken. Hun externe contacten van andere bedrijven willen de onderlinge band warm houden en daarbij is een cadeau rond de feestdagen gebruikelijk. Meestal wordt zo'n pakketje dan ook op naam van hun contactpersoon aan. Maar eigenlijk is het niet eerlijk voor de werknemers die geen direct contact met externen hebben: zij werken even hard maar krijgen geen extraatje doordat ze meer op de achtergrond zitten.

Eerlijk verdelen

Het is voor iedereen het eerlijkst als alle relatiegeschenken verzameld worden en dan door middel van een loting verdeeld worden. Een geschikt moment hiervoor is bijvoorbeeld de nieuwjaarsborrel. De bestuurder kan dan alle namen van de werknemers op briefjes schrijven en deze één voor één voorlezen terwijl zijn secretaresse vlak daarvoor een cadeau van de stapel pakt. Als er meer werknemers dan geschenken zijn, kan het gebeuren dat sommigen met lege handen komen te staan. Maar die briefjes zijn dan volgend jaar het eerst aan de beurt. Zo zorgt uw bestuurder voor een algehele tevredenheid onder de werknemers.