Baanverlies zonder gedwongen ontslagen bij Tata Steel

16 maart 2018 | Door redactie

Met de fusie van staalconcern Tata Steel en het Duitse ThyssenKrupp zullen in Nederland zo’n drie- tot vierhonderd banen verloren gaan. De fusie gaat echter niet leiden tot ontslagen.

De samenvoeging van Europese activiteiten van het Indiase Tata Steel en het Duitse ThyssenKrupp kost zo’n drie- tot vierhonden banen in Nederland. De directie van Tata Steel Nederland heeft aan vakbond FNV toegezegd dat dit baanverlies op te vangen is met natuurlijk verloop (denk aan einde tijdelijk contract, vrijwillig vertrek, (vervroegde) pensionering, overlijden of arbeidsongeschiktheid). Tot 2026 zullen er in geval geen gedwongen ontslagen vallen. Ongeveer eenzelfde regeling is afgesproken met de vakbonden in Duitsland.

COR heeft nog geen advies uitgebracht

Wat betreft de werkgelegenheid lijken de directie en de vakbonden nu dus op één lijn te zitten. Ze gaan binnenkort nog om tafel over de arbeidsvoorwaarden van de 10.000 werknemers van Tata Steel Nederland. 
Nadat het Indiase moederbedrijf de centrale ondernemingsraad van Tata Steel Nederland en de vakbonden tegemoet kwam op een aantal punten wat betreft de voorgenomen joint venture, was de weg vrij voor het adviestraject van de COR. De COR heeft echter nog geen advies uitgebracht.