Gedwongen ontslagen Tata Steel van de baan

Na drie weken van stakingen bereikte vakbond FNV afgelopen vrijdag een akkoord met de directie van Tata Steel. Er zullen geen gedwongen ontslagen vallen bij Tata Steel in IJmuiden. Ook wordt het werkgelegenheidspact, met afspraken over baanbehoud, verlengd tot 1 oktober 2026.

6 juli 2020 | Door redactie

Volgens vakbond FNV zijn er vrijdag harde afspraken gemaakt met de directie van Tata Steel. De vakbond heeft van de directie de garantie gekregen dat er bij de aangekondigde Europese reorganisatie geen gedwongen ontslagen zullen vallen bij het voormalige Hoogovens. Het werkgelegenheidspact, waarin afspraken staan over baanbehoud, is met vijf jaar verlengd, tot 1 oktober 2026. Ook het huidige generatiepact, dat oudere werknemers de gelegenheid biedt om minder te gaan werken, is met twee jaar verlengd tot eind 2024. Daarmee geeft de directie alsnog gehoor aan de eis die FNV eind mei in zijn ultimatum had gesteld.

Tata Steel sluit niet uit dat er banen verdwijnen

Dit betekent overigens niet dat er helemaal geen banen zullen verdwijnen bij Tata Steel Nederland. Door de verslechterde staalmarkt en de coronacrisis zal Tata Steel hoe dan ook moeten bezuinigen, ook op personeelskosten. Tata Steel verwacht echter dat zij dit kan opvangen door natuurlijk verloop, door minder nieuwe werknemers aan te nemen en door herplaatsing van werknemers binnen de organisatie.

Tata Steel maakt toekomstplannen voor eind september bekend

Naast het behoud van werkgelegenheid zijn er in het akkoord afspraken gemaakt over het toekomstige beleid van Tata Steel in Nederland. Zo heeft Tata Steel toegezegd dat zij geen Nederlandse bedrijfsonderdelen gaat verkopen en geen activiteiten van belangrijke bedrijfsonderdelen gaat uitbesteden. Ook gaat Tata Steel investeren in innovaties en de milieu- en CO2-problematiek aanpakken. In het akkoord is vastgelegd dat Tata Steel voor eind september bekendmaakt hoe zij deze plannen financieel gaat realiseren.

Einde aan maandenlange onrust bij Tata Steel?

Het akkoord moet een einde maken aan de maandenlange onrust bij Tata Steel Nederland. Die ontstond nadat Tata Steel Europe (TSE) haar reorganisatieplannen bekend had gemaakt. Het plotselinge vertrek van Theo Henrar, de directievoorzitter van Tata Steel in IJmuiden, leidde sinds eind mei tot spontane protestacties bij de werknemers van Tata Steel Nederland. De centrale ondernemingsraad (COR) dreigde zelfs naar de rechter te stappen vanwege het vertrek van de Nederlandse topman.

Bijlagen bij dit bericht