Laat een reorganisatie gezond verlopen

12 januari 2012 | Door redactie

Bij een reorganisatie is het belangrijk dat u het welzijn van de werknemers goed in de gaten houdt. Uit onderzoek van TNO bleek dat reorganisaties op verschillende manieren invloed hebben op de medewerkers. Mogelijke negatieve invloeden bestaan uit een verhoogde werkdruk, meer onzekerheid over de baan en een negatieve sfeer op de werkvloer. Wat kunt u als arboprofessional doen om de reorganisatie zo soepel mogelijk te laten verlopen?

In veel gevallen is een reorganisatie noodzakelijk wegens bedrijfseconomische redenen. Om zo’n reorganisatie zo goed mogelijk te laten verlopen, is het belangrijk om gemotiveerde, vitale en gezonde werknemers klaar te hebben staan. Om de negatieve effecten tegen te gaan, moeten organisaties in ieder geval eerlijk communiceren, ondersteuning bieden aan de werknemers en participatie van de werknemers mogelijk maken (door de kennis van de werknemers in te zetten en door managers de mogelijkheid te geven om veranderingen door te voeren op hun afdeling). Zo zullen ze meer begrip hebben voor de reorganisatie en leren ze met de veranderingen om te gaan. Ook kunnen de werknemers zelf bijdragen door vertrouwen te hebben in hun eigen kunnen en door een brede inzetbaarheid te tonen. Span u dus in om de werknemers gemotiveerd te houden en voldoende vertrouwen te geven.

Handboek resultaten onderzoek TNO

Het onderzoek van TNO en andere onderzoeksinstituten heet PSYRES (Psychological Health and Well-being in Restructuring). De resultaten van het onderzoek vindt u op de website van PSYRES. Onder ‘Publications’ vindt u het handboek en de factsheets.