Ook tweede zaak van OR Miss Etam en vakbond aangehouden

De zaak die de ondernemingsraad (OR) van Miss Etam en vakbond AVV in december bij de Ondernemingskamer hadden aangespannen tegen de nieuwe eigenaar van de modeketen, is aangehouden. Dit maakte AVV vorige week bekend.

27 januari 2021 | Door redactie

De Ondernemingskamer (OK) hoefde zich afgelopen donderdag toch niet te buigen over de handelswijze van Martijn Rozenboom, de nieuwe eigenaar van onder andere modeketens Miss Etam en Steps. Vlak voor de geplande zittingsdatum werd bekend dat de zaak die de OR en AVV bij de OK tegen hem hadden aangespannen, is aangehouden. Reden is het faillissement van het hoofdkantoor en distributiecentrum van Miss Etam. Ook zou Rozenboom het besluit om de organisatie tot een 'handelsonderneming' om te vormen hebben ingetrokken. De OR en de bond waren juist naar de OK gestapt om deze reorganisatie tegen te houden.

Nieuwe eigenaar handelde in strijd met afspraken en Wet op de ondernemingsraden

De OR en AVV stapten vorige maand naar de OK, omdat Rozenboom zich bij de reorganisatie niet hield aan de afspraken en aan de Wet op de ondernemingsraden (WOR). Zo wilde de nieuwe eigenaar, tegen de afspraak met de curator in, veel werknemers ontslaan. Ook besloot Rozenboom een distributiecentrum van Miss Etam te sluiten zonder het advies van de ondernemingsraad af te wachten. Daarmee handelde hij in strijd met artikel 25 WOR. Volgens dit artikel heeft de OR namelijk adviesrecht bij een belangrijke inkrimping, uitbreiding of andere wijziging van de werkzaamheden. Ook over het opvangen van die sociale gevolgen mag de OR advies uitbrengen. Rozenboom wilde echter ook geen sociaal plan opstellen. De OR wilde dat Rozenboom zijn reorganisatieplannen zou terugdraaien en stapte daarom met vakbond AVV naar de OK.

OR en vakbond stapten al eerder naar Ondernemingskamer

De OR en AVV stapten in oktober 2020 ook al naar de OK. De aanleiding van deze rechtsgang was dat Rozenboom bij zijn eerdere reorganisatieplannen ook het adviesrecht van de OR negeerde. Ook toen werd de rechtszaak op het laatste moment ingetrokken, toen Rozenboom de eis om de OR te erkennen vlak voor de zitting alsnog inwilligde.

Vakbond hoopt dat curator gang van zaken goed onderzoekt

AVV hoopt nu dat de curator de handelswijze van Rozenboom grondig zal onderzoeken. Ook wacht de bond nog op het onderzoek naar de handelswijze van Rozenboom door de vorige curator, die de modeketens in september aan hem verkocht.