OR laat bestuurder reorganisatiebesluit intrekken

De OR van een in Tilburg gevestigd dochterbedrijf van het Amerikaanse concern StandardAero en vakbond FNV Metaal hebben met succes bezwaar gemaakt tegen een voorgenomen reorganisatie. De Ondernemingskamer besloot onlangs dat het moederbedrijf het besluit om bij de dochteronderneming te reorganiseren, moet intrekken.

27 juli 2018 | Door redactie

Het Amerikaans vliegtuigonderhoudsbedrijf StandardAero had het voornemen om bij de dochteronderneming in Tilburg een reorganisatie door te voeren. Als gevolg daarvan zouden 30 van de 60 werknemers hun baan verliezen. De werknemers verzetten zich tegen de plannen met een werkonderbreking. Ook hield een groot deel van de werknemers tot twee keer toe een 24-uursstaking (tool). De protestacties van de werknemers hadden niet het gewenst effect.

Ondernemingskamer geeft OR en vakbond gelijk

Vanwege het gebrek aan voldoende informatie adviseerde de OR de bestuurder om de reorganisatie niet voort te zetten. Daarnaast maakte de OR samen met vakbond FNV Metaal bezwaar bij de Ondernemingskamer (OK) tegen de voorgenomen reorganisatie. De OK stelde de OR en de vakbond in het gelijk. StandardAero moet reorganisatiebesluit intrekken, alle gevolgen van het besluit ongedaan maken en op korte termijn met een nieuw bedrijfsplan komen. Daarbij is het de vraag of de CEO van Standard Aero zijn eerdere belofte om de dochteronderneming in Tilburg juist van extra werk te voorzien alsnog nakomt.